03.05.2013 11:28

Mammai Talsos atņem aprūpes tiesības trim bērniem, viņa uzskata – nepamatoti

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Anda Millere ir trīs bērnu māte, kurai pērn tika atņemtas aprūpes tiesības par trim bērniem. Jaunā sieviete šādam lēmumam nepiekrīt, vietējā bāriņtiesa komentāros ir skopa.

Tie, kuri pazīst Andu, atzīst – sieviete ir trūcīga, taču bērnus mīl, nesmēķē un nedzer. Apmeklē kristiešu draudzi. Lai gan krimināllieta nav ierosināta un pagaidām pat mammai nav skaidrs, kādēļ tā notika, taču trīs mazie – 1,5, trīs un četrus gadus vecie bērni – viņai tika atņemti. Viss notika vienkārši – atnāca un paņēma.

Tā kā sievietei nav atņemtas aizgādnības tiesības, viņa mazos var apmeklēt, taču viņai bažas raisa tas, ka mazos nedrīkst saukt mīļvārdiņos. Līdzīgi ierobežojumi ir arī pašiem mazajiem. Vārdu "māmiņa" viņi teikt nedrīkst. Tas jaunajai sievietei raisījis aizdomas, ka kādam ir plāns šādā veidā mazos no mammas atradināt.

Talsu bāriņtiesas priekšsēdētāja Vineta Irbe apstiprina, ka bērni patiešām ir izņemti no ģimenes pērn 7. decembrī. Taču uzreiz uzsver, ka mammai esot bijušas tiesības šo lēmumu pārsūdzēt tiesā, ko viņa nav izdarījusi. Par to, kādēļ bērni atņemti, V. Irbe ir lakoniska – šādu informāciju atklāt nedrīkstot, vien iesaka skatīties Bērnu tiesību aizsardzības likumu. Tur viss esot norādīts, kādos gadījumos bērnu var atņemt. Likumsakarīgi – viņa arī nekomentē, vai mazie cietuši no vardarbības. Nākamā bāriņtiesas sēde, kad tiks lemts, vai mātei atgriezt aprūpes tiesības, būs 7. jūnijā.

Taujāta, vai Anda sadarbojas ar vietējo sociālo dienestu un iespējamās problēmas risina, bāriņtiesas vadītāja vien norāda: "Pašvaldība šai sievietei ir ļoti daudz materiāli palīdzējusi."

Savs viedoklis par situāciju ir četru bērnu mammai Ingai M., kura labi pazīst Andu, jo abas iet vienā draudzē. Jaunā sieviete arī nebaidās kritizēt vietējās bāriņtiesas darbu, jo arī cietusi no tās.

"Nevienam nenovēlu piedzīvot tādu murgu kā Andai. Pirms dieviem gadiem nonācu tādā pašā situācijā. Ja kādam kaimiņam tu nesimpatizē, viņš var pazvanīt bāriņtiesai un pasūdzēties. Man bija izveidojies konflikts ar bērna tēva bijušo sievu, kura regulāri zvanīja uz bāriņtiesu," savā pieredzē dalās jaunā sieviete. Kad viņa vēlējusies uzzināt par to, kāpēc tāda interese – psihologu konsultācijas, mājokļa apsekošana un citas aktivitātes –, atbilde izpalikusi.

"Kad es pēc bāriņtiesas sēdes prasīju, lai man izskaidro absurdo psihologa lēmumu, viņa (bāriņtiesas priekšsēdētāja vietniece Ritma Supe) teica, ka to nesaprot, jo viņai neesot tādas izglītības. Tad vēl lūdzu, lai pasaka, kas bija tik traks manā situācijā, ka bērnus izņēma no ģimenes. Viņa pateica – nekas!" savā komunikācijā ar vietējo bāriņtiesu dalās Inga.

Tiesa gan, dzīvesvietas apsekošanas akts esot šokējis viņu, jo tur, pēc mammas vārdiem, bija sarakstītas visas iespējamās šausmas. "Kad viena māte, kurai arī atņēma bērnus, parādīja tādu pašu identisku papīru, es sapratu, ka šie papīri tiek vienkārši sakopēti izmainot tikai vārdus un uzvārdus. Lēmums tika pieņemts, balstoties tikai uz psiholoģes lēmuma. Kad uz sēdi paņēmu līdz advokāti, Ritmas kundze kļuva ļoti nervoza," stāsta mamma. Gan Inga, gan Anda ir pārliecināta, ka aiz rūpēm par bērniem, iespējams, stāv kaut kas cits.

Portāls "Apriņķis.lv" turpinās sekot līdzi notikumiem Talsu bāriņtiesā un tam, vai Anda atgūs bērnus. Atgādināms, ka saistībā ar līdzīgiem gadījumiem esam jau rakstījuši:
Pilsētnieku ģimene atgūst aprūpes tiesības, taču bērns turpinās dzīvot Alojā
Dome Ikšķiles bāriņtiesas rīcību bērna atņemšanas gadījumā nevērtēs