26.04.2013 12:30

Zinātnieki: pusaudži kļūst arvien izglītotāki seksā un nesteidz zaudēt nevainību

Autors  Kasjauns.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Amerikāņu psihologi mierina satrauktās mammas un tētus: arvien vairāk mūsdienu jauniešu sāk atbalstīt viedokli, ka īstai mīlestībai jāprot gaidīt, un izvēlas nevainību saglabāt pēc iespējas ilgāk. Amerikāņu psihologi mierina satrauktās mammas un tētus: arvien vairāk mūsdienu jauniešu sāk atbalstīt viedokli, ka īstai mīlestībai jāprot gaidīt, un izvēlas nevainību saglabāt pēc iespējas ilgāk. arhīvs

Mēdz teikt, ka mūsdienu jaunatnei nav nekādu kompleksu, un personības brīvība izpaužas arī seksuālajā ziņā.

Tīņi arvien agrāk sākot nodarboties ar seksu, un pieaugot arī pusaudžu grūtniecību skaits. Tomēr Gatmahera (Guttmacher) institūta (ASV) pētnieki uzskata, ka pusaudžu seksa problēma ir diezgan pārspīlēta un mūsdienu jaunieši pret intīmo dzīvi izturas arvien atbildīgāk.

Psihologu grupa, veicot pētījumu, aptaujājusi jauniešus par viņu seksuālo dzīvi, izpētījusi viņu kontracepcijas lietošanas paradumus un agrīnās grūtniecības gadījumus, raksta "Health Psychology".

Pēc pētījuma datiem, 12 gadu vecumā seksuālā pieredze ir tikai 2,4 procentiem bērnu. Protams, ar gadiem šis skaitlis kļūst lielāks. Katrs trešais sešpadsmitgadīgais tīnis jau ir izbaudījis intīmas attiecības, un 18-19 gadu vecumā apmēram 71 procents jauniešu savas teorētiskās zināšanas par seksuālo dzīvi jau ir iemēģinājuši praksē.

Pēc zinātnieku rīcībā esošajiem datiem, mazo tīņu seksuālās aktivitātes līmenis pēdējo desmit gadu laikā saglabājies stabili zemā līmenī. Interesanti, ka arī gados vecāki pusaudži sāk atbalstīt viedokli, ka īstai mīlestībai jāprot gaidīt, un izvēlas nevainību saglabāt pēc iespējas ilgāk. Arī pusaudžu grūtniecību skaits Amerikas Savienotajās Valstīs samazinās, teikts pētījumā.

Kopš 1990. gada tas sarucis par 42 procentiem, un tas ir pierādījums faktam, ka kontracepcija jauniešu vidū kļūst aizvien populārāka. Pētnieki apgalvo, ka 80 procenti sešpadsmitgadnieku, ja viņi nolēmuši nodarboties ar seksu, lieto prezervatīvu. No 17 gadu vecajiem seksuāli aktīvajiem jauniešiem prezervatīvu lieto pat 95 procenti. Turpretī jaunāku tīņu vidū kontracepcija nav tik populāra.

Vai īsta mīlestība gaida?