12.04.2013 15:50

Pērn Rīgas Dzemdību namā pieaudzis jaundzimušo skaits

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pērn Rīgas Dzemdību namā pieaudzis jaundzimušo skaits www.delfi.lv

Pērn Rīgas Dzemdību namā piedzimuši 6226 bērni, kas ir par 438 vairāk nekā 2011. gadā. Pagājušajā gadā pasaulē nāca 3027 meitenes un 3199 zēni, no tiem 79 dvīņi un vienai māmiņai trīnīši.

Pieaugums tiek novērots arī valstī kopumā, turklāt 60 % no pieauguma ir Rīgas Dzemdību namā piedzimušie bērni, liecina statistika. Speciālisti uzskata, ka 2012. gada novērotais dzimstības pieaugums var liecināt, ka iedzīvotājiem pieaug stabilitātes izjūta.

19. aprīlī Rīgā notiks konference "Veselīgs rīdzinieks – veselā Rīgā. Sabiedrības veselība Rīgas pilsētā.", kur savu skatījumu uz dzimstības un ekonomikas savstarpējām likumsakarībām paudīs arī Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas pārstāve Alina Dūdele.

"Dzimstība, tāpat kā veselība, nav atkarīga tikai no viena faktora, lai cik nozīmīgs tas būtu. Tā ir atkarīga no dzīves vides kvalitātes, pieejamo sociālo pakalpojumu klāsta, bērnu izglītības un attīstības infrastruktūras kvalitātes un pieejamības, kā arī daudziem citiem mūsu ikdienas dzīvi veidojošiem ārējiem faktoriem. Lai gūtu panākumus demogrāfiskās attīstības veicināšanā, ir nepieciešams strādāt visos šajos virzienos", saka A. Dūdele.

Eksperte piebilst, ka dzimstības pieaugums atspoguļo kopējo iedzīvotāju attieksmi pret pašreizējo ekonomisko situāciju un tās iespējamo attīstību. Pieaugot stabilitātei un pārliecībai par ilgtermiņa attīstību, palielinās dzimstība.

Konference "Veselīgs rīdzinieks – veselā Rīgā. Sabiedrības veselība Rīgas pilsētā." notiks 19. aprīlī Rīgas Kongresu namā, lai aktualizētu sabiedrības veselības nozīmi, kā arī informētu speciālistus un iedzīvotājus par sabiedrības veselības programmām, pasākumiem un aktivitātēm pašvaldībā. Konferencē piedalīsies Rīgas pašvaldības struktūru pārstāvji, veselības un ekonomikas nozares eksperti, nevalstisko organizāciju un iedzīvotāju iniciatīvas grupu pārstāvji.

Konferences laikā ap Kongresu namu no plkst. 9.30 līdz 15.20 notiks atraktīvi informatīvas aktivitātes un sporta stafetes rīdziniekiem, kur varēs uzlabot veselības paradumus, kā arī saņemt noderīgu informāciju par pašvaldības sniegtajiem pakalpojumiem iedzīvotājiem. Laukumā būs izvietotas vairākas teltis, kurās iedzīvotājus informēs par veselības veicināšanu un aicinās piedalīties veselīgās pilsētvides veidošanā.

Pasākumos piedalīsies Rīgas domes Labklājības departaments, Izglītības, kultūras un sporta departaments, Mājokļu un vides departaments, Rīgas pašvaldības policija, RP SIA "Rīgas meži", kā arī sadarbības partneri – "Latvijas Sarkanais krusts", Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija, Rīgas Stradiņa Universitātes Zobārstniecības un seju ķirurģijas centrs, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Valsts donoru centrs, Dzīvnieku patversme "Ulubele" un citi. Aktivitāšu laikā būs iespēja uzzināt par pašvaldības institūciju realizēto programmu ietekmi uz veselību, sabiedrības veselības veicināšanu, nodot asinis, kā arī piedalīties sporta stafetēs un spēlēs.

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvji laipni aicināti atspoguļot konferences "Veselīgs rīdzinieks – veselā Rīgā. Sabiedrības veselība Rīgas pilsētā" gaitu, iepriekš piesakoties pa tālruni 29279132.

Plašāk par konferenci un citām aktivitātēm, kas saistīti ar pilsētas sabiedrības veselības stratēģiju var uzzināt interneta vietnē www.facebook.com/veselsridzinieks

Tautas dzīvība