07.04.2013 08:27

Olainieši un darba kolēģi: Jānis Pavlovičs bija godavīrs un sava novada patriots

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
No J. Pavloviča atvadījās arī Rīgas rajona padomes kolēģi. Stopiņu novada mērs Jānis Pumpurs (no labās), bijušais Siguldas novada mērs un Rīgas rajona padomes priekšsēdētājs Tālis Puķītis un agrākais Krimuldas pašvaldības vadītājs Juris Salmiņš. No J. Pavloviča atvadījās arī Rīgas rajona padomes kolēģi. Stopiņu novada mērs Jānis Pumpurs (no labās), bijušais Siguldas novada mērs un Rīgas rajona padomes priekšsēdētājs Tālis Puķītis un agrākais Krimuldas pašvaldības vadītājs Juris Salmiņš. Krišjānis Grantiņš

Šonedēļ Olaines iedzīvotāji, draugi, kolēģi un laikabiedri kapu kalniņā pavadīja ilggadējo Olaines novada domes priekšsēdētāju Jāni Pavloviču, kurš, nespējot uzveikt smagu plaušu slimību, 27. martā mira 70 gadu vecumā.

Šajās dienās domē valda skumja noskaņa. Trešdien notika pirmā domes sēde, kopš Olainē palikusi bez pašvaldības vadītāja. "Pašlaik vēl šķirojam viņa dokumentus, mantas," pastāstīja domes priekšsēdētāja vietniece Inta Purviņa, kurai J. Pavlovičs bija gan draugs, gan kolēģis teju 40 gadus – kopš laika, kad abi strādājuši "Biolar" rūpnīcā.

"Ar viņu visiem bija ļoti viegli strādāt. Komunikācijas spējas kolosālas – gudrs, izturēts, zinošs. Neviens neatceras, ka viņš būtu skaļi rājies," atceras I. Purviņa. Pēc gadumijas J. Pavlovičam parādījās klepus, 18. janvārī viņš devās pie ārsta, kas konstatēja neārstējamu plaušu slimību, stāsta I. Purviņa, kura nelaiķi raksturo kā cilvēku, kurš prata pasniegt dzīves īstenību ar humoru, kā arī talantīgu domes vadītāju. "Kaut domē pārstāvam septiņas partijas, mums nav izteiktas opozīcijas. Viņš mācēja visus apvienot." Neievērota nepalikusi arī J. Pavloviča vienkāršība. "Viņš mīlēja dzīvi un cilvēkus," piebilst I. Purviņa.

Olaines mēra hobijs esot bijusi makšķerēšana, kam novada vadītājs nodevies vasarās, kad devies uz dzimto Zilupi, savukārt prieks un acuraugs bija ģimene – sieva Tatjana, dēli Edgars un Igors. "Viņš vienmēr lepojās ar mazmeitas Anastasijas sasniegumiem daiļslidošanā, ar mazdēlu Ņikitu, kurš spēlē hokeju, kopā devās uz spēlēm," atceras priekšsēdētāja vietniece.

Kā ievērojamākos kopā paveiktos darbus I. Purviņa min Pilsētas stadiona izbūvi, slidotavu, realizēto ieceri par brīvdabas Mežaparku, izglītības iestāžu siltināšanu par novada budžeta līdzekļiem. "Kā to daudzkārt teikuši paši olainieši, viņš strādāja cilvēku interesēs, nevis savā labā. Bija Latvijas un novada patriots."

I. Purviņa informēja, ka turpmāk domes vadītājas pienākumus uzņemsies pati, kā tas bijis arī līdz šim, kad J. Pavlovičs devies atvaļinājumā vai kad pēdējos mēnešus cīnījies ar slimību. "Pašlaik citu ierosinājumu nav. Pildīšu viņa pienākumus, bet sēdēšu savā kabinetā," tā I. Purviņa.

"Jānis bija kārtīgs vīrs. Uz viņu varēja paļauties, tāpēc cilvēki viņi cienīja," J. Pavloviču raksturo Tālis Puķītis, reorganizētās Rīgas rajona padomes, kas apvienoja Pierīgas novadus, priekšsēdētājs. "Jānim piemita laba humora izjūta, kā arī spēja risināt pat ļoti problemātiskas situācijas. Viņš bez svārstīšanās varēja pateikt savu domu, un uz viņu varēja paļauties." T. Puķītis uzsver, ka Olaine nav "viegla" pašvaldība un ne katram pa spēkam būt tās vadītājam. "Viņš mācēja Olainē strādāt un rast kopīgu valodu ar dažādiem cilvēkiem, bija ļoti tolerants. Tikai tieši tāds cilvēks, kāds bija Jānis, Olainē varētu nostrādāt tik ilgus gadus."

Savukārt bijušajam Krimuldas pašvaldības priekšsēdētājam Jurim Salmiņam Olaines mērs palicis atmiņā kā optimistisks un tiešs cilvēks, kurš nekad nesūdzējās. "Viņš bija liels diplomāts. Labs kolēģis. Bija dzīvespriecīgs, bet uz lietām skatījās reāli. Spēja rast kompromisu pat sarežģītās situācijās un aicināja to darīt arī kolēģiem, prata samierināt." J. Salmiņa sadarbība aizsākusies kopš laika, kad J. Pavlovičs kļuva par Olaines pašvaldības priekšsēdētāju.

"Viņam nebija neizdarāmu darbu, jo ar laiku un pacietību varēja paveikt visu." Tikai ar gaišākajām domām J. Pavloviču atminas arī Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence. "Atceros viņu smaidīgu, allaž citus uzmundrinām, ar humora dzirkstīti."

Iepriekš:
Foto: Olainieši pēdējā gaitā pavada ilggadējo pašvaldības vadītāju Jāni Pavloviču