21.03.2013 21:31

Ungārijas konstitūcijā nostiprina laulības institūciju un ģimenes vērtības

Autors  spektrs.com
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ungārijas ģerbonī apvienotas nacionālās un kristīgās vērtības. Ungārijas ģerbonī apvienotas nacionālās un kristīgās vērtības. spektrs.com

Pagājušajā gadā izvērstās ažiotāža ap Ungārijas jauno konstitūciju, kurā paredzēts atbalstīt kristīgās vērtības. 11. martā, pa spīti ASV un ES brīdinājumiem, parlamenta vairākums nobalsoja par konstitūcijas papildinājumu.

Konstitūcijā iekļauti izskaidrojumi par laulības institūciju, kas nosaka "savienību starp sievieti un vīrieti". Konstitūcijā paredzēti arī aizsardzības mehānismi ģimenes vērtību nostiprināšanā, kuru tā atzīst par pamatu nācijas izdzīvošanai. Ģimenes pamats ir laulības un bērnu un vecāku attiecības.

Tā kā Ungārijā ir dažāda sapratne par reliģiju atzariem, tad paredzēti skaidrojoši formulējumi, kas ierobežos jaunu reliģiju veidu ieviešanu valstī. Savukārt tas ļaus parlamentam lemt par reliģisko kopienu statusu, nepaskaidrojot lēmumu par oficiālās reliģiskās organizācijas statusa piešķiršanu.

Ungārijas konstitūcijā ir pieņemti arī bargāki mēri sapratnē par valsts struktūru. Grozījumi paredz, ka Konstitucionālajai tiesai vairs nebūs pilnvaru anulēt likumus, ja šo likumu pieņemšanu atbalstījušas divas trešdaļas parlamenta deputātu un tie iestrādāti pamatlikumā. Tiesai būs pilnvaras tikai izvērtēt turpmākos grozījumus no procesuālo jautājumu aspekta, nevis no likuma satura viedokļa.

Valsts prezidentam vairs nebūs veto tiesību attiecībā uz parlamentā apstiprinātajiem konstitucionālajiem grozījumiem. Prezidentam būs pienākums izsludināt parlamenta pieņemtās izmaiņas konstitūcijā, izņemot gadījumus, ja būs iebildumi par procesuāliem jautājumiem.

Konstitūcijā noteikts, ka politisko partiju aģitācija atļauta tikai valsts plašsaziņas līdzekļos, bet studentiem, kuri saņēmuši valsts pabalstus, pēc absolvēšanas noteiktu laiku jāstrādā Ungārijā.

Grozījumi arī nosaka, ka par gulēšanu uz ielas bezpajumtniekiem var tikt piemērots naudassods vai pat piespriests cietumsods. Tie paredz, ka vietējām iestādēm būs tiesības aizliegt bezpajumtniekiem nakšņot sabiedriskās vietās. Šādos gadījumos gan varasiestādēm būs pienākums nodrošināt bezpajumtniekus ar pajumti.

Ungārijas lēmumu asi kritizē sabiedrotie no ASV un ES, taču Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans jau noraidījis gan pašmājās, gan ārvalstīs izskanējušo kritiku.

Parlamentārās frakcijas "Fides" līderis Antals Rogans paskaidroja, ka tā ir Ungārijas iekšējā darīšana. Viņš teica: "Mēs nedrīkstam pieļaut ārēju spiedienu. Nav iespējams iedomāties, ka Ungārijas parlamentam no ārvalstīm diktēs, kā balsot. Parlaments ir suverēna institūcija, kas atbild tikai savu vēlētāju priekšā."

Ungārijas pavasaris. Par vērtībām, par valsti, par cilvēcību