15.03.2013 14:25

Pierīgas garīdznieki: baznīca ir drošās rokās

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
76 gadus vecais argentīnietis Francisks ir pirmais pāvests, kurš nav no Eiropas. 76 gadus vecais argentīnietis Francisks ir pirmais pāvests, kurš nav no Eiropas. www.delfi.lv

"Jaunā pāvesta personība vienmēr ir pārsteigums. Dodoties konklāvā, kardināli nekad nezina, kurš būs pāvests. Katrs atnāk ar savu domu, prognozi un cerību," pēc argentīnieša Buenosairesas arhibīskapa Horhe Mario Bergoljo jeb pāvesta Franciska stāšanās amatā pauda Romas katoļu baznīcas Siguldas draudzes prāvests Ronalds Melkers.

Favorīts starp pāvesta amata kandidātiem R. Melkeram bijis kardināls Kristaps Sonborns no Austrijas. "Šķita, ka viņš būtu ideāls pāvests, taču Horhe Mario Bergoljo pārspēja mūsu visu cerības. Vakarā varējām mierīgi aiziet gulēt, jo zinājām, ka baznīca ir drošās rokās."

R. Melkers neizceļ kādas īpašas rakstura iezīmes, kam vajadzētu piemist jaunajam pāvestam, bet uzsver, ka būtiskākais, lai pāvests ļautos Dieva vadībai. "No jaunā pāvesta to nebūs grūti sagaidīt, jo visa viņa iepriekšējā dzīve bijusi izteikta kalpošana baznīcai."

"Dievs zina, ko dara," pauda Salaspils Romas katoļu draudzes prāvests Gaitis Dubults un uzsvēra, ka jaunais pāvests no Argentīnas ir pirmais Jezuītu tēvs, kas kļuvis par pāvestu. G. Dubults atzinīgi vērtē arī pāvesta daudzpusīgo izglītību. "Viņa pirmā profesija ir ķīmiķis, taču viņš studējis arī literatūru, filosofiju, psiholoģiju, bijis vairāku mācību iestāžu rektors. Turklāt, būdams kardināls, viņš atteicās no personīgās automašīnas un pārvietojās sabiedriskajā transportā. Teikšu ar kardināla Jāņa Pujāta vārdiem – galvenais, lai pāvests būtu Dieva cilvēks." Viņš ievērojis tendenci, ka šoreiz pirms pāvesta izvirzīšanas daudzi pauduši viedokli, ka jaunais pāvests varētu būt arī melnādains cilvēks.

Pirms konklāva beigām Pierīgas Romas katoļu draudžu prāvesti atturējās izteikt prognozes, bet vienprātīgi atzina, ka pāvesta tautībai un ādas krāsai nebūtu nozīmes. Prognozēt konklāva iznākumu nevēlējās arī Olaines Bezvainīgās Jaunavas Marijas draudzes prāvests Boguslavs Nendza. "Tas ir Dieva lēmums un darbs, un mēs tikai lūdzam Svēto garu, lai kardinālu kolēģija varētu atklāt, ko Dievs ir nozīmējis. Es ar ticību to pieņemu un lūdzos." Prāvests pauda, ka svarīgākais ir, lai pāvestu vadītu stipra ticība un pilnīga atdošanās Dievam. "Viņam jābūt ar svētu dzīvi, tādam, kurš ar savu dzīves ticību spētu pārliecināt citus."

Trešdienas vakarā no Siksta kapelas Vatikānā pacēlās balti dūmi, kas vēstīja, ka konklāvs izvēlējis jauno pāvestu. Pēc konklāva otrās dienas piektā balsojuma kļuva zināms, ka par jauno Romas katoļu baznīcas galvu kļuvis Buenosairesas arhibīskaps Horhe Mario Bergoljo, kurš kļūs par pāvestu Francisku. 76 gadus vecais Francisks ir pirmais pāvests, kurš nav no Eiropas.