10.03.2013 09:39

Rīgā notiks starptautiska konference par ticības nozīmi 21. gadsimtā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rīgā notiks starptautiska konference par ticības nozīmi 21. gadsimtā arhīvs

No 14. līdz 16. martam Rīgas Augstākais reliģijas zinātņu institūts (RARZI) un Rīgas Teoloģijas institūts (RTI) sadarbībā ar Rīgas arhidiecēzi rīko Ticības gadam un RARZI divdesmitajai gadadienai veltītu starptautisku zinātnisko konferenci "TICĪBA 21. GADSIMTĀ: JAUNĀ ANTROPOLOĢIJA TREŠAJAM GADU TŪKSTOTIM".

Konferences mērķis ir pārdomāt kristīgās ticības būtību un atgādināt par tās garīgo, eksistenciālo un sociālo nozīmi izpratnē par cilvēku. Konferencē piedalīsies vairāki ievērojami gan Latvijas, gan ārvalstu teologi un reliģiju pētnieki.

Trīs dienas ilgā konference 14. martā pulksten 9 sāksies ar Sv. Misi, kurā piedalīsies V. E. arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs. "Katra konferences diena norisināsies atšķirīgā vietā, kas simboliski iezīmē dažādas šī pasākuma šķautnes: pirmā diena norisināsies Rīgas domes konferenču zālē un iezīmēs ticības un antropoloģijas nozīmi Latvijas kultūrvidē. Otrā diena notiks RTI un izcels šīs vietas nenovērtējamo nozīmi Latvijas Baznīcas vēsturē, sagatavojot jaunos priesterus un teologus, kas savu dzīvi ir veltījuši ticības pasludināšanai pasaulē. Trešā konferences diena notiks RARZI, kura sūtība ir sagatavot jaunos katehētus. Savukārt konferences noslēgums norisināsies Sv. Jēkaba katedrālē. Tas ir iecerēts kā visa pasākuma kulminācija – vienotības brīdis, jo šeit līdzās Varšavas Kardināla Višinska universitātes prof. Valdemara Hrostovska apcerei par Svētajiem Rakstiem ar savu liecību par ticību konferences dalībniekus un ticīgo tautu uzrunās Latvijas bīskapi," stāsta RARZI docente un pasākuma koordinatore Žanete Narkēviča.

Konferences pirmās dienas plenārsēdi atklās Lugano teoloģijas fakultātes un RARZI profesora priestera Andra Marijas Jerumaņa referāts "Kristietības izdzīvošanas iespējas mūsdienu sekularizētajā pasaulē". Turpinājumā būs iespēja dzirdēt vairākus vieslektorus. Tā Centrālitālijas Teoloģijas fakultātes profesors priesteris Alesandro Klemencia lasīs referātu "Ticība un trīsvienība", bet par vīrieša, sievietes un ģimenes kristīgo konceptu runās Krakovas Jāņa Pāvila II universitātes profesors priesteris Dariušs Oko. Savā uzrunā viņš analizēs, kā mūsdienu dekristianizētajā civilizācijā ateistiskās ideoloģijas iznīcina vīrieša spēju dibināt ģimeni, tā patiesībā nodarot ļaunumu sievietei. Priesteris analizēs arī Eiropas kultūrā nereti vērojamās vīriešu deģenerācijas iezīmes, parādot, ka vīriešu nespēja uzņemties atbildību veidot ģimeni ir milzīga viņu vaina, kas ir rezultāts tam, ka viņu sirds nav gandarījusi un atgriezusies. Profesors uzsver, ka tur, kur dominē kristīgā kultūra, arī sievietei tiek piedāvātas veselīgas emancipācijas iespējas, labvēlīgs tiesiskais statuss.

Pirmajā dienā klausītājus uzrunās arī RTI rektors profesors Pauls Kļaviņš, RARZI asociētā profesore Baiba Brūdere, Viļņas Sv. Jāzepa Teoloģijas institūta profesors Kestutis Dailide un Rīgas domes labklājības departamenta direktore Inese Švekle.

Konferences pirmās dienas plenārsēdes varēs skatīties tiešsaistē internetā.

Otrās dienas plenārsēdē pasaulslavenais reliģiju pētnieks profesors Masimo Introviņje no Eiropā lielākā Jauno reliģiju studiju centra (Itālija) piedāvās pārdomāt tēmu "Ticības gads un sekulārais laikmets". Savā referātā viņš analizēs to, kā un kāpēc cilvēki attaisno savu ateismu, kā arī piedāvās secinājumus par to, kāda ir "sabiedrība bez ticības", kurā dzīvojam.

Šajā dienā ar priekšlasījumiem uzstāsies arī vairāki RARZI un RTI docētāji. Piemēram, RARZI direktora p.i. Aleksandrs Stepanovs lasīs referātu "Kristus un cilvēks: komūnijas antropoloģija Vatikāna II koncila pastorālajā konstitūcijā Gaudium es Spes", asociētā profesore Skaidrīte Kalvāne (māsa Klāra) sniegs ieskatu katoļu Baznīcas katehismu vēsturē Latvijā, bet RARZI lektore Lolita Ērgle runās par ticības mantojuma saglabāšanas un nodošanas pedagoģiskajiem aspektiem katehēzē un kristīgajā mācībā.

Konferences pēdējā dienā pirmā plenārsēdes daļa notiks RARZI telpās, bet Sv. Jēkaba katedrālē pēc profesora Hrostovska uzrunas un Latvijas bīskapu liecībām plkst. 15.30 sekos noslēguma Sv. Mise.

Papildu informācija par konferenci mājaslapā rarzi.lv.