08.03.2013 07:33

Dāma, ar kuru jokus nedzen – Carnikavas galvenā policiste

Autors  Ivo Jirgens
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Līdzšinējā darbā 22 gadus vecajai Carnikavas novada pašvaldības policijas priekšniecei Elīnai Klindžānei izdevies izvairīties no spēka un ieroču pielietošanas. Līdzšinējā darbā 22 gadus vecajai Carnikavas novada pašvaldības policijas priekšniecei Elīnai Klindžānei izdevies izvairīties no spēka un ieroču pielietošanas. www.carnikava.lv

Carnikavas novada pašvaldības policijas priekšniece Elīna Klindžāne sevi var uzskatīt par laimīgu cilvēku: "Mans darbs ir arī mans vaļasprieks, to man patiešām patīk darīt."

Pašvaldības policijas vadītājas amatā Elīna stājās 2012. gada maijā, šajā postenī nomainot pašreizējo Ādažu novada pašvaldības policijas priekšnieku Oskaru Feldmani. Pirms tam viņa strādāja pašvaldības policijas lietvedībā.

"Vairs neatceros, kāda īsti bija motivācija, bet vienmēr esmu gribējusi būt policiste, jau no bērnu dienām. Uz to tad arī mērķtiecīgi gāju – sāku studēt policijas akadēmijā, kad to likvidēja, pārgāju uz Latvijas Universitāti. Kad pabeidzu bakalaura programmu, uzreiz meklēju darbu policijā. Vēl studiju laikos nedaudz pastrādāju ar iesniegumiem, kuros bija apstrīdēti policijas pieņemtie lēmumi – tas faktiski sanāk pretēji tam darbam, ko veicu šobrīd. Šī pieredze noder, jo tagad zinu, kādi mēdz būt šie iesniegumi, kādi ir pušu argumenti. Varbūt arī tāpēc visās tiesas sēdēs, kurās ir bijuši apstrīdēti mūsu administratīvie lēmumi, esam uzvarējuši," stāsta Elīna. Viņas pastāvīgā dzīvesvieta ir kaimiņos, Ādažu novadā, taču ar Carnikavu ilgstoši saista radi un draugi, tagad arī darbs.

Smagākais darbs vasarās

Gluži par sezonālu pašvaldības policijas darbu Carnikavas novadā nosaukt nevar, tomēr specifiskie apstākļi ir iemesls tam, ka daudz vairāk izsaukumu likumsargi saņem vasarā. "Tā kā Carnikavas novadā ir gan jūras piekraste, gan daudz dārzkopības sabiedrību un kooperatīvu, vasarā darba sanāk krietni vairāk. Ikdienā Carnikavā ir 7000 iedzīvotāju, vasarās šis skaits sasniedz 28 000," novērojusi policijas priekšniece.

Salīdzinot ar 2011. gadu, pērn gan izsaukumu, gan noformēto administratīvo protokolu novada pašvaldības policijai bijis mazāk. Iespējams, pavēsās vasaras dēļ, bet varbūt arī veiksmīgā policijas darba dēļ. Visvairāk izsaukumu bijis saistībā ar personas drošības nodrošināšanu, piemēram, alkohola reibumā uz ielas guļošie (tāda bijusi trešā daļa aizturēto). Diezgan daudz izsaukumu bijis arī par zādzībām vai aizdomām par to pastrādāšanu. Tostarp izdevies aizturēt kādu jaunieti, kurš Carnikavā un Ādažos bija veicis vairāk nekā 20 velosipēdu zādzības.

E. Klindžāne stāsta, ka īpaša uzmanība tiek pievērsta Piejūras dabas parkam, kas aizņem 20 procentus no Carnikavas novada teritorijas. Par kāpu izbraukāšanu un transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpumiem pagājušajā gada sastādīts 21 administratīvais protokols. Laba sadarbība policijai izveidojusies ar akciju sabiedrību "Pasažieru vilciens", kad nākas sniegt palīdzību, saskaroties ar bezbiļetniekiem vai agresīvi noskaņotiem pasažieriem vilcienos. Plānots, ka šogad pastiprināti turpināsies darbs pie klaiņojošo dzīvnieku izķeršanas un nelikumīgo zvejas tīklu meklēšanas.

Viena no pašvaldības policijas prioritātēm būs arī jauniešu drošība, šie jautājumi tiek pastāvīgi pārrunāti ar mācību iestāžu, sociālo dienestu un bāriņtiesas pārstāvjiem. Ir bijuši daži gadījumi, kad aizturēti nepilngadīgie, kuri pīpējuši marihuānu, taču tas uzskatāms par lielu retumu. Alkohola lietošana Carnikavā, pēc policijas priekšnieces domām, ir daudz aktuālāka problēma.

Pavasarī daudzviet kārtības sargiem lielākās galvassāpes sagādā plūdi un kūlas dedzināšana. E. Klindžāne uzskata, ka carnikavieši būs gatavi gan vienam, gan otram. "Esam aktīvi strādājuši ar nesakopto īpašumu saimniekiem un mēģinām panākt, lai vispār nerastos apstākļi kūlas dedzināšanai. Savukārt plūdu novēršanā jau gadiem ilga pieredze ir gan policijai, gan iedzīvotājiem. Ja pienāks informācija, ka tie atkal gaidāmi, domāju, visi būs gatavi."

Sievietei uzticas vairāk

Carnikavas novada pašvaldības policija darbu sāka 2011. gada 1. janvārī, un tās jaunā vadītāja uzskata, ka kārtība novadā pa šo laiku ir uzlabojusies un iedzīvotāju atsauksmes par policistu darbu ir labas. Neviens arī vairs nebrīnās par sievieti policijas formā.

"Cilvēki nešķiro – policiste sieviete vai policists vīrietis, priekšnieks vai ierindas policists. Viņi vērtē policijas darbu kopumā. Turklāt es jau esmu gandrīz vai kā "tumšais zirdziņš", kas tikai nosaka saviem darbiniekiem vadlīnijas un organizē darbu. Ikdienā iedzīvotāji vairāk saskaras ar tiem policistiem, kuri ir ielās, kuri operatīvi reaģē un sniedz reālu palīdzību," uzskata E. Klindžāne. Pēc viņas vārdiem, Latvijā laikam ir piecas sievietes, kas vada novadu pašvaldību policiju.

Vienlaikus viņa atzīst, ka kopš stāšanās amatā pieaugusi carnikaviešu aktivitāte, apmeklējot pašvaldības policijas vadītāju pieņemšanas dienās. "Ir tāda sajūta, ka viņi sievietei gatavi vairāk uzticēties un atklāt savas problēmas. Visbiežāk sūdzas par kaimiņiem. Cilvēki vēlas konfliktsituācijas atrisināt bez policijas izsaukumiem, vispirms atnāk un pakonsultējas, kā pareizāk rīkoties. Bieži vēlas palikt anonīmi, lai nesabojātu attiecības ar kaimiņiem vēl vairāk."

Līdzšinējā darbā Elīnai izdevies izvairīties no spēka un ieroču pielietošanas, kaut arī viņa nenoliedz, ka nepieciešamības gadījumā to varētu izmantot. "Esmu apmācīta. Taču uzskatu, ka vispirms jācenšas konfliktu atrisināt sarunu ceļā, un līdz šim man tas diezgan labi ir izdevies. Dodoties uz izsaukumiem, ir gadījušās saspīlētas situācijas, bet jācenšas cilvēku uzklausīt un saprast – bieži vien pēc izrunāšanās šī agresija noplok."

Bez tiešo pienākumu pildīšanas Elīnas Klindžānes otra lielākā aizrašanās ir kamanu suņu sports. Viņa aktīvi iesaistās Latvijas Kamanu suņu sporta federācijas aktivitātēs, turklāt ne tikai sacensību dalībnieces, bet arī organizētājas statusā. "Man ir pieci suņi, no tiem trīs haskiji. Patīk izvēdināt galvu mežā ar divriteni, ar slēpēm. Aprīļa beigās organizēsim sacensības Carnikavā. Tas būs Latvijas čempionāts un vienlaicīgi arī Pasaules kausa posms, kāds Latvijā notiks pirmo reizi."