13.02.2013 12:19

Likvidējot bērnunamus, valsts varētu ietaupīt

Autors  Aprinkis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Latvijā joprojām tūkstošiem bērnu dzīvo bērnunamos. Liela daļa tur dzīvojošo bērnu izaug nevis par nodokļu maksātājiem, bet pabalstu prasītājiem.

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) izrēķinājusi, ka, likvidējot lielāko daļu bērnunamu, valsts varētu būtiski ietaupīt, vēsta LTV raidījums "Panorāma". Kā norāda raidījums – audžuģimenes Latvijā par darbu finansiālā ziņā tiek relatīvi labi atalgotas, bet daudz bēdīgāka situācija ir bērna aizbildņiem. Par aizbildnībā esošiem bērniem uzturnauda ir 32 lati mēnesī plus 38 latu atlīdzība par aizbildņa pienākumu pildīšanu.

Kamēr aizbildņiem finansējumu valsts nav gatava palielināt, par katra bērna uzturēšanu bērnunamā ik mēnesi tiek maksāti vismaz 500 latu. Latvijas darba devēju konfederācija rēķina – likvidējot lielāko daļu bērnunamu, valsts varētu būtiski ietaupīt. Bet, atstājot visu, kā ir, valsts ne tikai lieki tērē naudu, bet zaudē potenciālos nodokļu maksātājus.

"Šeit ar investīciju, kas varētu būt 10–15 miljonu latu gadā, mēs varam daudz vairāk ietaupīt, un tas ietaupījums varētu būt 30 miljoni latu gadā. Tur gan ir mazliet atšķirības, ka viens no pašvaldības budžeta, viens no valsts, bet kopumā valsts no sava kopbudžeta iegūtu. Galvenais, lai iegūst bērni," tā Latvijas Darba devēju konfederācijas Sociālās drošības eksperts Pēteris Leiškalns.