23.01.2013 10:51

Beidzot precīzi noskaidrots, kur atrodas Latvijas centrs

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Latvijas ģeogrāfiskais centrs atrodas pļavā ~10 m no oranždzeltenā ozoliņa. Un tikai apmēram 2,4 km attālumā atrodas arī Baltijas ģeogrāfiskais centrs. Latvijas ģeogrāfiskais centrs atrodas pļavā ~10 m no oranždzeltenā ozoliņa. Un tikai apmēram 2,4 km attālumā atrodas arī Baltijas ģeogrāfiskais centrs. www.neogeo.lv

Portālā www.neogeo.lv aprēķināts, kur atrodas Latvijas ģeogrāfiskais centrs, un tas ir Ikšķiles novada Tīnūžu apkārtnē.

Latvijas ģeogrāfiskais centrs atrodas Ikšķiles novadā aptuveni 3,3 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Tīnūžu ciemata.


Centrs atrodas pļavā, kas pašreiz tiek apbūvēta ar privātmājām. Tuvākās mājas ir "Auriņi", kas atrodas aptuveni 60 m uz dienvidaustrumiem no Latvijas ģeogrāfiskā centra

Interesanti ir tas, ka Latvijas ģeogrāfiskais centrs atrodas tikai apmēram 2,4 km attālumā uz ziemeļu pusi no Baltijas ģeogrāfiskā centra. Tādēļ Ikšķiles novada Tīnūžus var droši saukt par Latvijas un Baltijas ģeogrāfisko centru galvaspilsētu.

Turklāt Latvijas ģeogrāfiskais centrs atrodas tikai aptuveni 23 km attālumā uz rietumiem no Latvijas smaguma centra. Tas aprēķināts ar vienu no vienkāršākajām metodēm, t.i., izgriežot Latvijas teritoriju no bieza papīra un atbalstot šo figūru uz smailas virsmas (adata, zīmuļa gals), lai tā būtu līdzsvarā. Protams, ar šo līdzsvara metodi aprēķinātais smaguma centrs nevar pretendēt uz augstu precizitāti, bet, jo precīzāk izgriezta papīrā Latvijas teritorija un vairāk laika veltīts līdzsvarošanai, jo augstāka precizitāte.

"NeoGeo" veiktais aprēķins liecina, ka Latvijas smaguma centrs atrodas Ogres novada Suntažu pagastā, aptuveni 4,3 km uz dienvidaustrumiem no Suntažu ciemata un izvietojas Viršņukalna ciema rajonā. Tuvākā viensēta – "Varži".

Latvijas smaguma centrs atrodas krustcelēs pie Viršņukalna ciema.Latvijas smaguma centrs atrodas krustcelēs pie Viršņukalna ciema.