20.01.2013 16:30

Aktiera barikāžu laika atmiņas: "Vienu brīdi ap dūšu kļuva čābīgi"

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dailes teātra aktieris Juris Kalniņš aktieris kopš 1. oktobra kopā ar Jolantu Strikaiti vada raidījumu "Labvakar, Latvija!". Dailes teātra aktieris Juris Kalniņš aktieris kopš 1. oktobra kopā ar Jolantu Strikaiti vada raidījumu "Labvakar, Latvija!". publicitātes

"Mēs bijām tāda grupiņa – trīs četri cilvēki, kuri katru vakara pēc teātra devāmies uz Vecrīgu un tā vairākas stundas līdz pat pusnaktij tur dzīvojām, līdz mūs aizsūtīja sargāt "telegrāfu" Dzirnavu ielā," Barikāžu laiku atceras Dailes teātra aktieris Juris Kalniņš no Baltezera.

"Barikāžu laiku atceros ļoti labi. Bijām jauni un azarta pilni, un tā visas šīs nedēļas tur pavadījām," atceras aktieris. Biedru grupiņā bijis arī aktieris un dziedātājs Varis Vētra. Īpaši spilgti J. Kalniņam atmiņā palicis kāds atgadījums, apsargājot Telefona un telegrāfa centrāli, kas toreiz bija nobarikādēta no abām pusēm. "Bija jau vēla pēcpusdiena, un pretī Sporta namam, stadionā, notika pasākums, kura laikā paklīda runas, ka nupat kāds bruks virsū. Tad gan vienu brīdi ap dūšu kļuva čābīgi," atceras aktieris. "Tā bija noslēgta vieta, visa iela bija nobarikādēta, katrā pusē bija sargs un tikai pa vienam varēja izkļūt laukā."

Aktieris stāsta, ka šogad darbu ir tik daudz, ka Barikāžu atceres pasākumus apmeklēt neizdosies, taču atceroties šo laiku, un, neraugoties uz briesmām, kas tobrīd draudēja, J. Kalniņš teic, ka sajūtas esot bijušas pacilājošas un vairāk ar plusa zīmi.

Savukārt vaicāts, kā noritējusi nedēļa, aktieris smej, ka gluži tāpat kā iepriekšējās 30 vai 40 un arī tāpat kā nākamās. "Darbs, darbs un vēlreiz darbs, par ko, protams, esmu ļoti priecīgs un zināmā mērā pārsteigts, bet vairāk tomēr priecīgs." Aktieris atceras kādu teicienu – septiņi amati, astotais bads, bet tas, par laimi, esot tikai teiciens. "Kaut ko jau es arī nopelnu," viņš smej. Ikdienas gaitās lielāko dienas daļu aizņem darbs teātrī un televīzijā. "Teātris – mēģinājums, televīzija – ieraksti, izbraukuma izrādes, multiplikācijas filmu dublāža. Tas viss aizņem stundas un dienas. Un drusku pietrūkst laika." Dienas ritot tik spraigi un darbīgi, ka aktieris darāmos darbus apskata tikai divas dienas uz priekšu. "Tālāk nemaz neskatos."

Lielākais pēdējā laika pārsteigums esot darbs televīzijā. "Biju patiešām pārsteigts, ka mani uzaicināja vadīt raidījumu," stāsta aktieris, kurš jau no 1. oktobra kopā ar Jolantu Strikaiti vada LNT raidījumu "Labvakar, Latvija!". "Pat grūti atcerēties, kad pēdējo reizi vadīju raidījumu. Tas bija pirms ļoti, ļoti daudziem gadiem. Otrs pozitīvais moments, ka savā aizņemtībā tagad uzzinu ļoti daudz un tieši kopā ar skatītājiem. Uzzinu to, kam savā aizņemtībā ikdienā būtu paskrējis garām."

J. Kalniņš piebilst, ka ir priecīgs darboties šajā raidījumā. "Tas tomēr ir raidījums ar pozitīvu zīmi – nerakājas ne dzeltenumā, ne brūnumā. Viņš vairāk ir dzeltenīgi zaļš," teic aktieris un stāsta, ka pats uz sevi televizorā gan labprāt neskatās, bet tā vietā izvēlas labu filmu. Savukārt atpūsties var, dodoties viesizrādēs pa Latviju. "Regulāri braukājam pa Latviju. Un tas ir ļoti pozitīvi, ka beidzot apceļoju Latviju. To varētu ierakstīt rubrikā "Tā ir mana atpūta"," joko aktieris.