17.01.2013 06:44

Foto: Ar piemiņas brīdi atminas pirmo barikāžu upuri Robertu Mūrnieku

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sildoties pie ugunskura, sanākušie atminējās 1991. gadu un tā laika notikumus. Sildoties pie ugunskura, sanākušie atminējās 1991. gadu un tā laika notikumus. Krišjānis Grantiņš

Katru gadu 16. janvārī 1991. gada barikāžu dalībnieki un citi valsts patrioti tiekas Vecmilgrāvī pie baltā betona krusta, lai atcerētos pirmo barikāžu upuri – Mārupes kapos guldīto Satiksmes ministrijas šoferi Robertu Mūrnieku.

Par spīti ziemas spelgonim, sanākušie bija optimistiski un atcerējās tā laika notikumus. Viņi lieliski atminas, par ko cīnījās pirms 22 gadiem – par brīvu Latviju. Tika noliktas sveces pie Roberta Mūrnieka piemiņas krusta.

Klātesošos uzrunāja barikāžu dalībnieki. Starp tiem arī pašreizējais Saeimas deputāts un bijušais Jūrmalas mērs Romualds Ražuks. Viņš atgādināja šīs vietas lielo nozīmi barikāžu laikā. Tie bija Rīgas vārti ne tikai simboliski, bet tobrīd arī fiziski. Šeit 1991. gadā latvieši izrādīja pretestību tā laika varai, norādot, ka vairāk nevēlas pakļauties, bet grib būt paši saimnieki savā zemē.

Vārds tika dots arī kādreizējam Saeimas deputātam Imantam Burvim. Viņš nebaidījās skaļi paust kritiku pret pašlaik notiekošo. Viņaprāt, Latvija vairs nav brīva. Tās vietā visi lēmumi tiek pieņemti nevis Rīgā, bet gan Strasbūrā un Briselē.

Citi runātāji gan tik kritiski nebija un aicināja atcerēties, ka tikai pirms nepilna ceturtdaļgadsimta mēs par savu valsti nemaz nevarējām sapņot.

Pasākumā tika sveikti arī tie zemessargi, kuri, spītējot janvāra aukstumam, piedalījās barikādēs un aizstāvēja ideju par brīvu Latviju. Pēc tam sanākušie dzēra tēju, sildījās pie ugunskura un kavējās atmiņās par to laiku.