14.01.2013 15:28

Ornitoloģe: Jaunmārupes stārķi nevajag glābt

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baltais stārķis. Baltais stārķis. arhīvs

Jau rakstījām, ka 13. janvārī Jaunmārupes iedzīvotājiem bija iespēja sastapties ar neparastu ciemiņu uz sava jumta – balto stārķi. Lai gan pašlaik putns atrodas nepiemērotā vidē, ornitoloģe aicina to par visām varītēm neglābt.

Baidoties, ka baltais stārķis ziemas spelgonī varētu nosalt, tā glābšanā tika iesaistīti pat ugunsdzēsēji. Kamēr tie kāpa uz jumta, putns jau bija aizlidojis, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta informācija.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) Baltā stārķa monitoringa vadītāja Māra Janaus zina teikt, ka Latvijā palikušais putns ir novirze no normas, tāpēc tam jāļauj aiziet bojā. "Ir pamatots iemesls, kādēļ šis stārķis nav devies uz siltajām zemēm kopā ar ciltsbrāļiem. Iespējams, tas ir slims vai vienkārši pārāk vēlu izšķīlās, tādēļ lidotspēja attīstījās krietni par vēlu," spriež balto stārķu pētniece. Tādēļ arī neesot nekāda iemesla šo putnu glābt, jo tam, visticamāk, ir slikti gēni, ko nevajagot nodot tālāk nākamajām stārķu paaudzēm.

"Ja putns būtu ļoti retas sugas, tad noteikti to vajadzētu glābt, bet stārķi Latvijā nav apdraudēti. Vēlme glābt šo putnu ir tikai cilvēku egoisms," skarba ir LOB Baltā stārķa monitoringa vadītāja.

Ja nu kādam ļoti gribas sev jaunu mājputnu kūtī, to droši gan varot darīt, it īpaši, ja stārķis bezspēkā vairs nevarot palidot. "Tikai jāatceras, ka stārķis ir gaļēdājs un putru un graudus tas neēdīs. Tam jādod mazi gaļas vai zivju gabaliņi katru dienu," norāda M. Janaus.