12.01.2013 10:26

Šķūnītī jāmeklē vecās koka slēpes un aidā – uz kalnu

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vecāki steidz sagatavot ledus laukumu jaunajai sezonai, kur novada bērniem un jauniešiem iemēģināt slidas. Vecāki steidz sagatavot ledus laukumu jaunajai sezonai, kur novada bērniem un jauniešiem iemēģināt slidas. biedrības "Aktīvi vecāki – Ropažu novadam" arhīvs

Tādi vecāki kā šie ir Ropažu un arī visas Latvijas lepnums. Nedomājot nekādus apbalvojumus vai oficiālas atzinības, bet pavisam vienkāršā un ikdienišķā izpratnē.

Viņi nesūkstās par to, ka pašvaldība bērniem un jauniešiem nerada tādas vai šādas aktivitāšu iespējas novadā, bet veido tās paši.

Pateicoties biedrībai "Aktīvi vecāki – Ropažu novadam", kurā iesaistījušies aptuveni 20 vecāki, bērni var baudīt īstus ziemas priekus – 1,2 km garā distanču slēpošanas trasē un slidotavā pašā Ropažu centrā. Izveidotā slēpošanas inventāra noma dod iespēju savus spēkus trasē izmēģināt arī tiem, kam pašiem savu slēpju nav.

Ar radošajām nodarbībām vairāk aizraujas meitenes, bet puišu pārziņā ir ledus un slēpes. Viens no slēpošanas trases galvenajiem iniciatoriem un realizētājiem Mārtiņš Vimba uzreiz gan piebilst – trase nav "baigi profesionālā". Tikai pirms diviem gadiem vecāki sametušies un nopirkuši burānu, ar ko trase tiek sagatavota. Pirkums nav no modernākajiem – 80. gadu ražojums, kas "vairāk neiet, nekā iet," saka M. Vimba. Tēvi gan gūstot prieku no ķimerēšanās garāžā ar veco tehniku, salej benzīnu un eļļu, tad izbrauc pa trasi – un ir forši.

Trase pirmo reizi veidota 2010. gadā, kad Kanādā, Vankuverā, notika Ziemas olimpiskās spēles. "Puiši, kuriem vecāki droši vien tā arī nekad neparādītu, kas tā distanču slēpošana tāda ir, ar spīdošām acīm nāca, slēpoja, mājās skatījās olimpisko spēļu pārraides un teica, ka viņi arī tā gribētu. Varbūt no viņiem neizaugs pasaules līmeņa slēpotāji, bet viņi vismaz būs redzējuši un izbaudījuši, kas tas ir. Mums šķiet tā – ja mēs kaut ko protam un varam būt sociāli atbildīgi, tad iespēju robežās to arī darām. Mums pašiem ir bērni, un mums ir svarīgi, lai viņi izaug par aktīviem cilvēkiem, nevis tādiem, kas tikai pieprasa, bet paši nav gatavi iesaistīties un kaut ko dot arī no sevis."

Pēc vairāk nekā četru gadu aktīvas darbošanās ir redzami rezultāti. Katru sestdienu, svētdienu trasē pulcējas slēpotāji. "Daži pat izvilkuši savas vecās koka slēpes, kas vairākus gadu desmitus šķūnīšos stāvējušas neaiztiktas. Vairākas ģimenes tieši mūsu iespaidā ir sākušas slēpot," piezīmē Mārtiņš.

"Atceroties savu bērnību, arī mūsu vecāki ar dažādu uzņēmumu palīdzību un atbalstu veidoja trases un veda mūs slēpot mežā. Pieauguši būdami, sapratām, ka arī varētu kaut ko tādu izveidot, tas taču neprasa nemaz tik daudz. Protams, katrs var iesūnoties savā dzīvoklī vai viensētā un pateikt, ka viss pārējais apkārt viņu neinteresē, bet mēs labāk izvēlamies būt aktīvi," nosaka Mārtiņš.

Papildus ikgadējiem ziemas priekiem biedrība bērniem no maznodrošinātām ģimenēm regulāri organizē braucienus uz "Dinamo Rīga" hokeja spēlēm "Arēnā Rīga". Hokeju klātienē vērojuši jau vairāk nekā 80 novada bērni. Palīdzīgu roku vecāki pielikuši arī Ropažu eko jeb zaļās āra klases būvniecībā.