13.12.2012 09:28

Anglijas tautieši uz Ziemassvētkiem apdāvina ķekaviešus

Autors  Kasjauns.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kopš vasaras sākuma Anglijas tautieši rīkoja akciju "Dāvā no sirds", kurā vāca dāvanas Ķekavas maznodrošinātajām ģimenēm. Kopš vasaras sākuma Anglijas tautieši rīkoja akciju "Dāvā no sirds", kurā vāca dāvanas Ķekavas maznodrošinātajām ģimenēm. Peterborough latviešu biedrības arhīvs

Anglijas Pīterboro pilsētas latvieši ķekaviešiem labdarības akcijas "Dāvā no sirds" laikā uz Ziemassvētkiem sarūpējuši svētku dāvanas.

Viņi dāvanas 48 Ķekavas novada maznodrošinātajām ģimenēm vāca kopš vasaras sākuma. Pīterboro latviešu biedrības pārstāve un latviešu skoliņas vadītāja Inese Asermane pastāstīja: "Šis stāsts nav par to, ka, tuvojoties Ziemassvētkiem, vairums cilvēku sajūt siltumu un vēlmi palīdzēt kādam, kam dzīvē neiet tik labi kā vēlētos, bet šis stāsts ir par to, kā latvieši, dzīvojot ārpus Latvijas jūtas, ilgojas un cer uz Latviju kā vietu, kur atkal varētu celties no rītiem, plūkt Jāņu zāles Līgo vakaram, brist pa sniega kupenām mežā pēc eglītes, kuru varētu krāšņi izrotāt un ģimenes pulkā klausīties latviešu Ziemassvētku koncertu. Šis stāsts ir par mīlestību un rūpēm pret Latviju.

Mēs, kas dzīvojam zem svešas zemes karoga, nevienu mirkli neesam aizmirsuši Latviju, jo tā ir mūsu zeme, tās ir mūsu smaržas un garša, tās ir mūsu atmiņas. Mēs cenšamies saglabāt latviskumu rīkojot kopīgus svētkus, vedot bērnus uz latviešu sestdienas skoliņām, kurā vairums bērnu tikai sāk uzzināt latviskās tradīcijas, piedaloties latviešu bērnu dienās."

Akcija "Dāvā no sirds" iesākās vasaras nogalē, kad, aizbraucot uz Latviju un tiekoties ar Ķekavas novada deju kolektīvu pārstāvjiem, runājām par sadarbību un iespēju deju kolektīviem uzstāties Anglijā. Plānojot Latvijas dzimšanas dienas koncertu Anglijā, tika uzsākta labdarības akcija "Dāvā no sirds", kuras ietvaros Pīterboro latvieši gādāja Ziemassvētku dāvanas 48 maznodrošinātām Ķekavas novada ģimenēm. Akcija noslēgsies Latvijā 16. decembrī labdarības koncertā "Pasauli sasildīt ..." Ķekavas kultūras namā.

"Katrs rīkotais pasākums ārpus Latvijas atšķiras no pasākumiem Latvijā. Ārpus dzimtenes latviešu pasākumi ir kaut kas īpašs, jo tajos mēs sarunājamies tikai un vienīgi latviešu valodā, ēdam latviešu virtuves ēdienus, dziedam latviešu dziesmas un ballējamies pēc latviešu gaumes. Emocionālāki pasākumi ir tad, kad atbrauc kāds viesis no Latvijas," teic I. Asermane.

Šoreiz uz Pīterboro, Anglijā, uz 18. novembra pasākumu atbrauca milzīga delegācija dejotāju, tie bija pārstāvji no Ķekavas novada Tautas deju ansambļa "Zīle" un senioru deju kolektīva "Sidrabaine", un ansambļa "Jūti" dalībniece Ilona Vaitava. Koncerta uzstājās arī Pīterboro latviešu skoliņas jaunākie dalībnieki ar pirmajām iestudētajām tautas dejām. Tika skaitīti dzejoļi, saņemti pateicības vārdi un apsveikumi. "Īpašas jūtas mūs pārņēma, kad Pīterboro jaunizveidotās latviešu hokeja komandas "Peterborough Dinamo" pārstāvis ienesa Latvijas karogu un visiem, stāvot kājās, dziedājām Latvijas himnu. Nevarēja noturēt asaras, kas kā saviļņojuma neatņemama sastāvdaļa ritēja pār vaigiem. Mīļš paldies viesiem no Latvijas, kas mūs atbalstīja šajos skaistajos svētkos! Paldies par sirsnību, mīlestību un siltumu, ko devāt mums caur dejam un dziesmām un savu klātbūtni!" sajūsmināta ir I. Asermane.