29.11.2012 13:54

Pedofīlu tiesības nevar likt augstāk par bērnu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pēc ilgāka pārtraukuma Latvijā atkal no jauna atsākušās diskusijas par tā saukto "pretpedofīlijas" likumu. Pierīgas sociālie un pedagoģijas speciālisti ir par to.

Tā sauktais Pretpedofīlijas likums aizsargā bērus no potenciāliem varmākām. Pērn Apvienotajā Karalistē tika pieņemt tā dēvētais Sāras likumus, kuru izcīnīja mazās meitenes vecāki. Tas paredz, ka ikviens iedzīvotājs var aiziet uz jebkuru policijas iecirkni un saņemt informāciju par seksuālus noziegumus izdarījušu cilvēku.

Pēc tam, kad viņu mazo meitiņu bija izvarojis un nogalinājis tādu pašu noziegumu jau iepriekš pastrādājis pedofīls, Sāras vecāki par šāda likuma ieviešanu aģitēja divus gadus. ASV ir līdzīgs – Meganas likums. Latvijā pedofīlu reģistra iecere nākamgad varēs svinēt savas neieviešanas desmitgadi, vēsta portāls "Nra.lv".

Šajā jautājumā saduras dzimumnoziedznieka un bērna tiesības, tāpēc uzrunātie pierīdznieki uzskata, ka pēdējo tomēr ir vērtējamas augstāk. "Šis jautājums noteikti nav viennozīmīgs, un ir ļoti komplicēts, jo ikvienam cilvēkam ir tiesības – gan bērniem, gan noziedzniekiem. Šajā gadījumā mums ir svarīgi saprast, kuru mēs vērtējam augstāk," uzskata Carnikavas sociālā dienesta vadītāja Daiga Landsmane. Viņasprāt, sabiedrībai ir vairāk jādomā par bērnu drošību šajā gadījumā, tādēļ iespēja uzzināt, vai cilvēks, ar kuru ikdienā komunicē bērns, nav sodīts par šiem noziegumiem, būtu viens no veidiem, kā mazināt risku, ka šis cilvēks atkal darītu to pašu.

Līdzīgu viedokli pauž arī Salaspils novada Saulkalnes pirmsskolas izglītības iestādes "Daugaviņa" vadītājas vietniece. Lai gan skolās un bērnudārzos šādiem cilvēkiem iespēja strādāt ir liegta, viņa uzskata, ka ārpus izglītības iestādēm tas varētu būt aktuāli, jo ar bērniem ārpus tām var būt saskarsme ar cilvēkiem, par kuriem vecākiem varētu būt interese uzzināt.

Par šādu iespēju iestājas arī Garkalnes vidusskolas direktors Laimnesis Bruģis, un viņam piekrīt arī skolotājas. Lai gan viņš, tāpat kā "Daugaviņas" vadītājas vietniece, norāda, ka skolā šādi cilvēki strādāt nedrīkst, arī ārpus tās bērni ir jāpasargā.

"Par katru skolas darbinieku man ir jālūdz informācija vienreiz gadā, lai pārliecinātos, ka viņš nav sodīts. Tā ka ir pilnīgi izslēgts, ka šādi cilvēki var iekārtoties darbā skolā, bet tīri cilvēcīgi – es gribētu, lai šāda iespēja pastāv," tā skolas direktors.

Vairāk par Sāras Peinas likumu skatīt šeit

Vairāk par Meganas likumu ASV skatīt šeit.