24.11.2012 16:31

Pilsētas kaķis – mīlulis vai bieds?

Autors  Danuta Priede, Dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" pārstāve
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kaķi nu jau ir dabīga pilsētas ekosistēmas sastāvdaļa. Kaķi nu jau ir dabīga pilsētas ekosistēmas sastāvdaļa. arhīvs

Šobrīd krasi palielinājies sūdzību skaits par bezsaimnieka kaķu esamību Titurgā. Pēdējo trīs gadu laikā Ķekavas novadā, tostarp Titurgā un Baložos, dzīvnieku patversme "Mežavairogi" ir sterilizējusi vairākus simtus kaķu.

Tas nozīmē, ka pēc sterilizācijas kaķi atgriežas uz ielas. Kāpēc? Tāpēc, ka veselam kaķim nav jāmirst, ja cilvēki rīkojas nepareizi. Kaķi nu jau ir dabīga pilsētas ekosistēmas sastāvdaļa.

Kas ir pilsētas bezsaimnieka kaķi? Tie ir dzīvnieki, kuri dzīvo kolonijās, nesterilizēti – vairojas. Pavisam nekoptās kaķu kolonijās vairāk nekā 50 % jaundzimušo kaķu iet bojā līdz divu mēnešu vecumam. Šīs kaķu kolonijas parasti dzīvo daudzdzīvokļu māju pagrabos, tur radot antisanitārus apstākļus. Bet jāatceras, ka šie kaķi izķer arī kaitīgos grauzējus, ja vien... tie nav pārbaroti!

Taču ir arī citādākas kaķu kolonijas. Tādas, kurās vismaz 90 % indivīdu ir sterilizēti (nespēj vairoties) un dzīvo speciālās kaķu mājās, nevis pagrabos, kas novietotas nomaļās pagalma vietās, kur cilvēku kustība ir neliela.

Daudzdzīvokļu māju iedzīvotājus var iedalīt trijās kategorijās – pirmā, kas kaķus teju vai ienīst un vēlas, lai tie pazūd no pilsētas; otrā – tie, kuri ir vienaldzīgi un, visdrīzāk, šos dzīvniekus neievēro; un trešā – kaķu mīlētāji un barotāji. Pirmā un trešā kategorija atrodas pretējās nometnēs – tāpēc rodas strīdi un top iesniegumi pašvaldības policijai. Bet vai situāciju var atrisināt tā, lai vilks paēdis un kaza dzīva? Protams, var!

Dzīvnieku patversme "Mežavairogi" pašvaldībai ieteica dažas lietas, kuras, mūsuprāt, situāciju krasi uzlabotu:
Baložos, tostarp Titurgā (ar laiku arī citur), noteikt specializētas kaķu barošanas un dzīves vietas – piedeklarēt kaķus konkrētās vietās. Tām jābūt gana tālu no māju durvīm un logiem, taču pagalmu ietvaros;
šajās vietās izvietot skaistas un funkcionālas kaķu mājas un barotavas.

Tie cilvēki, kuriem kaķi nepatīk, tos vairs neredzēs, jo tie vairs dienām negulēs pie trepju telpu durvīm, ēdot sasmakušas reņģu galvas, bet gan atradīsies savu jauno mājiņu tuvumā. Savukārt tie ļaudis, kuri baro kaķus un tos aprūpē, varēs to darīt netraucēti atļautajās vietās. Barojot kaķus tikai noteiktās vietās, varēs laikus pamanīt koloniju jaunpienācējus, noķert tos un sterilizēt.

Pašreiz Titurgā, Uzvaras prospekta 7. un 9. māju pagalmā, vērojam dramatisku skatu – pie katras pagraba lūkas stāv plastmasas trauciņi, kastītes, plēves gabaliņi ar ēdienu atliekām, kopumā apmēram 10–15 vietās! To ir paveikuši tie cilvēki, kuri mīl kaķus. Savukārt, acīmredzot reaģējot uz šo nekārtību savā pagalmā, otra fronte nepārtraukti sūdzas par kaķu esamību. Jāsaprot tas, ka, likvidējot kaķus, kaķu barotāji nepazudīs – kur ir ēdiens, tur ir ēdāji.

Tāpēc aicinu tos, kuriem rūp ielas kaķu liktenis, padomāt, kā rūpējaties par kaķiem.

No mūsu puses jums vairāki ieteikumi:

 

• Barot kaķus ne vairāk kā divas reizes dienā – pārēdies kaķis zaudē savus dabiskos instinktus un ir lielāka iespējamība, ka tāpēc tas ies bojā no suņa uzbrukuma vai zem auto riteņiem.

• Barot kaķus vienā konkrētā vietā noteiktos laikos – tas palīdz kopt kaķu kolonijas – mēs redzam, cik kaķu ir ieradušies uz maltīti, novērtējam to veselības stāvokli un ir iespēja izķert jaunpienācējus sterilizācijai.

• Barot kaķus ar kaķiem paredzētu pārtiku – vasarā TIKAI ar sauso barību, vēsākos gadalaikos var piedāvāt arī konservus un putras. Neapēsto pēc dažām stundām aizvākt! Nebarosim žurkas un vārnas ar neapēsto kaķu pārtiku, kā arī neriskēsim ar kaķu dzīvību, ļaujot barībai bojāties kaķu barošanas vietās.

• Pēc barošanas trauciņus novākt, lai nebojātu pagalma izskatu.

• Ja kaķi dzīvo pagrabā – regulāri (vienu reizi nedēļā) veikt dzīvnieku un pagraba atbrīvošanu no blusām. Var lietot Neostomasan preparātu, kas ir pietiekami lēts un viegli lietojams. Pagraba smiltis ir blusu paradīze un kaķi – viņu barība. Neļausim apēst savus aprūpējamos!

• Vismaz divreiz gadā veiciet kaķu attārpošanu ar speciālajiem preparātiem.

Ķekavas novada pašvaldība par saviem līdzekļiem ik mēnesi sterilizē vismaz 15 bezsaimnieka kaķus novada teritorijā. Kārtība, kādā iedzīvotāji var pieteikt nesterilizētu kaķu kolonijas: iedzīvotājiem jāzvana Reģionālās pašvaldības policijas Ķekavas pārvaldei pa tālruni 67937102 un jāpiesaka sev zināmie nesterilizētie bezsaimnieka kaķi, nosaucot savu vārdu, uzvārdu, tālruni, adresi, kurā atrodas kaķi, un aptuveno kaķu skaitu.

Visi dati tiek reģistrēti speciālā žurnālā, no kura informācija tiek nodota "Meža­vairogu" dzīvnieku ķērājiem. Dzīvnieku ķērāji noteikti sazināsies ar kontaktpersonu, lai precizētu informāciju – piemēram, barošanas laikus, vietas. Kaķi tiek izķerti, veselie dzīvnieki tiek sterilizēti un palaisti atpakaļ pierastajā vietā. Dzīvnieku veselības stāvokli izvērtē veterinārārsts, kurš arī pieņem lēmumu par dzīvnieka sterilizāciju.