21.11.2012 14:39

Pēc 96 gadiem kapsētā gulda septiņus latviešu strēlniekus

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pirms gandrīz simt gadiem sanitāri ievainotos karavīrus novietoja granātas izrautā bedrē. Pēc citas granātas eksplozijas puiši gāja bojā un zeme viņus apbēra. Tādā kara lauka zemē viņi arī visus šos gadus palika. Tikai pateicoties Ķekavas patriotiem, vīri tika atrasti un mirstīgās atliekas apbedītas. Pirms gandrīz simt gadiem sanitāri ievainotos karavīrus novietoja granātas izrautā bedrē. Pēc citas granātas eksplozijas puiši gāja bojā un zeme viņus apbēra. Tādā kara lauka zemē viņi arī visus šos gadus palika. Tikai pateicoties Ķekavas patriotiem, vīri tika atrasti un mirstīgās atliekas apbedītas. Agnese Dzene

Septiņi latviešu strēlnieki, kas krituši 1916. gada marta kaujās, bet kuru mirstīgās atliekas atrada tikai šogad pavasarī, šodien guldīti Trušeļu kapos Ķekavas novadā.

Ķekavas meklēšanas vienība "Brālība" 11. maijā pēc septiņu stundu ilgas rakšanas un meklēšanas pie mājām "Mazručkas" atrada septiņu latviešu strēlnieku mirstīgās atliekas no I pasaules kara. Toreiz karavīrus izdevās identificēt, pateicoties atrastajām Latviešu strēlnieku pulka zīmēm.

"Mūsu vienība atrada karavīrus, kas savulaik pašaizliedzīgi cīnījās sīvās un asiņainās kaujās. Uzskatu, ka viņi būtu pelnījuši Lāčplēša Kara ordeni, jo tieši viņi bija pirmsākums tam, lai rastos neatkarīga, latviska valsts," saka vienības pārstāvis Edgars Urbāns. Daloties sajūtās par dienu, kad kritušie beidzot pienācīgi apglabāti, viņš neslēpj: "Tas ir tāpat kā apglabāt sev tuvu cilvēku. Bet vismaz prieks par to, ka esam izdarījuši visu, ko mūsu vienība varēja izdarīt. Negāja viegli, visu paveicām pašu spēkiem. Nu redzam, ka ir izdevies. Puikas beidzot godīgi nodoti zemes klēpī."

Godināt karavīrus bija ieradies arī atvaļinātais pulkvedis Jānis Hartmanis. Restaurējot vēstures ainas, viņš stāstīja, ka pirms gandrīz simt gadiem sanitāri ievainotos karavīrus novietoja granātas izrautā bedrē. Pēc citas granātas eksplozijas puiši gāja bojā un zeme viņus apbēra. Tādā kara lauka zemē viņi arī visus šos gadus palika. Tikai pateicoties Ķekavas patriotiem, vīri tika atrasti, mirstīgās atliekas saliktas kopā. Pēc Svētā Jura medaļas numura, kas tika atrasts pie viena no karavīriem, bija iespējams identificēt, ka vīri ir no pirmā Daugavgrīvas bataljona.

"Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem ļoti svarīgi ir atdodot godu saviem karavīriem, jo īpaši šādā reizē. Daudzus gadus viņi mums bija jau aizmirstie varoņi, bet tagad atgriežas atpakaļ pie saviem biedriem, jo tiek guldīti Brāļu kapos. Tie karavīri, kas šeit jau labu laiku atdusas, krituši apmēram trīs mēnešus pēc nesen atrastajiem, 1916. gada jūlija kaujās, kas notika pie Ķekavas. Reiz viņi bija vienā vienībā, tad tika šķirti, bet tagad atkal ir kopā," spriež J. Hartmanis.

"Mūsu pienākums ir neaizmirst par tiem karavīriem, kuri atdevuši savu dzīvību par mūsu valsti," uzsvēra pašvaldības vadītājs Roberts Jurķis ("Vienotība").