20.11.2012 13:33

Godināti Siguldas novada Gada cilvēki, uzņēmumi un Goda novadnieks

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Godināti Siguldas novada Gada cilvēki, uzņēmumi un Goda novadnieks www.sigulda.lv

18. novembrī Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics svinīgā pasākumā – Goda dienā, kas veltīta Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai, – sveica novadniekus un godināja Siguldas novada Gada cilvēkus, Goda novadnieku un pasniedza Atzinības rakstus un Pateicības par sasniegumiem uzņēmējdarbībā, izglītībā, kultūrā un citās jomās. Kopā tika godināti 75 novadnieki.

Svinīgajā pasākumā "Saknes jau vējš neizplēš...", kas notika Siguldas novada Kultūras centrā, U. Mitrevics klātesošos sveica, sakot: "Pārskatot mūsu valsts, mūsu tautas 94 gadu mūžu, saprotam, ka ir bijuši sliktāki un labāki laiki.


Piedzimstot Latvijas valstij 1918. gada 18. novembrī, nebija nekā – ne savas armijas, ne naudas, ne karogi pie namu sienām dzimšanas dienā – tik tumšās darba drānās tērpti cilvēki uz ielām kā valsts pasludināšanas liecinieki. Tomēr tajā dienā mūsu tautai bija kaut kas svarīgāks – ticība par savu zemi, savu valsti. Pagāja gadi, un Latvijas tauta sāka dzīvot labāk, pārticīgāk. Bija izaugsme ekonomikā un citās jomās.

Tad pienāca Otrais pasaules karš, Padomju Savienības okupācijas laiks ar labām, sliktām – citādākām lietām. Visiem bija darbs, atlīdzība vairāk vai mazāk līdzīga, bez lielām izaugsmes iespējām, it kā stabilitāte, tajā pašā laikā bezcerība, represijas, tautas nacionālās pašapziņas iznīcināšanas plāns, izvešanas, nošaušanas. Un tad atnāca otrā brīvā Latvija – ar atkal durvīm plaši vaļā un iespējām ikkatram... un tajā pašā laikā bez iespējām, ja katram pašam nav degsmes kaut ko sasniegt. Kas ir Latvija? Vai Latvija ir tikai teritorija pasaules kartē? Nē, Latvija ir tauta, kas dzīvo šajā zemē, ar savām pazīmēm, saknēm, kādas ir tikai vienai tautai un vienā vietā uz pasaules. Latvijas valsts, Latvijas tautas identitāte neaizsākās 1918. gada 18. novembrī, tāpat kā mūsu ikkatra identitāte nesākas ar mūsu dzimšanas dienu, jo mūsos taču ir daļa no mūsu tēviem, vectēviem, vecvectēviem. Ja var ticēt vēsturniekiem, šeit, šajā zemē, pirms 4500 gadiem ienāca senbaltu, senlatviešu ciltis, ar akmens cirvjiem rokā, ar ko karot un līdumus līst. Un ja mēs tam ticam un saprotam, ka mums ikkatram ģimenē dzīves laikā ir lemts satikties trīs četrām paaudzēm – ar mūsu dēliem, tēviem, vectēviem –, tad sanāk, ka šeit, šajā vietā, pirms mums uz šīs zemes jau ir stāvējušas 180 paaudzes, mūsu tēvutēvu paaudzes, daļiņas no mums, – tās ir mūsu saknes!

Šajā tūkstošu gadu ritējumā mums atkal ir brīvība, un mēs atkal esam saimnieki savā zemē, kurā ir mūsu saknes, nevis citu. Un būs jābūt atkal ļoti gudriem, lai šo iespēju nepalaistu garām. Par Latviju vienmēr ir bijis un būs jācīnās – kara laikos ar kara laika ieročiem, miera laikos – ar miera laika ieročiem. Un mēs tam esam gatavi! Arī tad, ja mēs neapzināmies, – mūsu ikkatra mūža vislielākā mīlestība ir Latvija. Šeit ir mūsu zeme, mūsu mājas. Un mums nav citur, kur iet!"

Siguldas novada domes Atzinības raksts un ģerboņa sudraba piespraude ir augstākais pašvaldības apbalvojums. Dāvanā nominācijas "Gada cilvēks 2012" ieguvēji saņēma laikraksta "Siguldas Elpa" dāvanu karti – abonementu, SIA "Siguldas Minerālūdens" dāvanu karti, kā arī grupas "Gūtmans" kompaktdisku un Siguldas novada jauno dzejnieku dzejas burtnīcu "Jaunais ceļš".

Savukārt pārējiem nominācijas "Siguldas novada Gada cilvēks 2012" kandidātiem tika pasniegtas Siguldas novada domes Pateicības.

Šogad pirmo reizi Siguldas novada pašvaldība godinājusi "Siguldas novada Goda novadnieku 2012", un nominācijas ieguvējs ir Aivars Janelsītis – par mūža ieguldījumu Siguldas novada attīstībā. "Pateicos visiem klātesošajiem – tā ir liela atbildība," uzrunājot svinīgā pasākuma dalībniekus, sacīja A. Janelsītis, uzsverot: "Nav lielākas laimes atrast tādu vietu, kurai veltīt savu dzīvi un darbus. To var tikai Siguldā! Te ir Svētupe Gauja, kuras krastos paaudzēm esam cīnījušies par brīvo Latviju. Siguldas skaistums ir neapbrīnojams, tāpēc pateicos visiem par tā izkopšanu un attīstību – to mēs darām no paaudzes paaudzē! Kalpoju Siguldai!" Klātesošie Goda novadnieku sveica skanīgiem aplausiem, stāvot kājās.

Lai apkopotu informāciju par uzņēmējdarbības sasniegumiem starp Siguldas novadā reģistrētiem uzņēmumiem un noteiktu apbalvojuma "Gada uzņēmums 2012" nominantus, tika analizēti Valsts ieņēmumu dienesta un SIA "Lursoft" dati.

Svinīgajā koncertā savās dzimtenes sajūtās dalījās Siguldas Valsts ģimnāzijas jauktais koris "Atvars" un Mākslu skolas "Baltais flīģelis" pedagogi – klavieru duets Inta un Arnolds Dimanti, kā arī mūziķi – vijoles, čella un klavieru trio un grupa "Teacher's Band".

Viss apbalvoto siguldiešu un uzņēmumu saraksts aplūkojams šeit.