14.11.2012 07:19

Valstī iedzīvotāju skaits samazinās, Pierīgā – palielinās

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. "Rīgas Apriņķa Avīzes" arhīvs

Apkopotie dati par iedzīvotāju izmaiņām vairāk nekā desmit gadu griezumā visos Latvijas novados liecina, ka cilvēku skaitam ir tendence sarukt. Izņēmums ir tuvākie Pierīgas novadi, kur tas ir pretēji.

Laikā kopš iepriekšējās tautas skaitīšanas iedzīvotāju skaits ir palielinājies 17 tagadējo novadu teritorijās. Tie visi atrodas Rīgas tuvumā, liecina Valsts reģionālās attīstības aģentūras sagatavotais pārskats "Reģionu attīstība Latvijā 2011".

Saskaņā ar Centrālās pārvaldes datiem par situāciju pērn martā dažos Pierīgas novados, piemēram, Garkalnē un Mārupē, iedzīvotāju skaits aptuveni desmit gadu laikā ir palielinājies par 50 un vairāk procentiem, bet tādās vietās kā Ikšķile, Ķekava, Stopiņu, Babīte, Ādaži un Carnikava – robežās no 30 līdz 50 procentiem.

Ne tik strauji iedzīvotāju skaits palielinājies Baldones, Ropažu, Saulkrastu un Olaines novadā – vidēji par 10 līdz 20 procentiem. Inčukalnā, Salaspilī un Siguldā tas bijis līdz desmit procentiem, bet Sējā, Krimuldā, Mālpilī un Jūrmalā – pat nedaudz sarucis.

Pierīgā kopumā situācija ir krietni labāka nekā visā valstī kopumā, jo 93 novados iedzīvotāju skaits ir samazinājies, viskrasāk – par 30 procentiem – Baltinavas un Viļakas novadā, par 29 procentiem – Alsungas novadā, par 28 procentiem – Ciblas un Aglonas novadā, par 27 procentiem – Kārsavas un Rundāles novadā.