13.11.2012 12:01

NA Mārupes nodaļas rīkotais lāpu gājiens pulcē aptuveni 100 cilvēku

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
NA Mārupes nodaļas rīkotais lāpu gājiens pulcē aptuveni 100 cilvēku Rihards Munkevics

"11. novembris ir mūsu uzvaras diena, nevis sēru diena – ar šādu ideju vēlējāmies vienot Mārupes iedzīvotājus neatkarīgi no viņu vecuma, turības vai partejiskās piederības.

Lāpu gājienu Mārupē rīkojām pirmo gadu – pirms gada pulcējāmies pie mūsu domubiedriem Babītes novada Piņķos. Šogad nolēmām, ka ir laiks 11. novembri atzīmēt tur, kur dzīvojam paši, kur dzīvo mūsu ģimenes un draugi, – Mārupē. Iepriekšējā gadā gūtā pieredze palīdzēja noorganizēt ļoti labu pasākumu un pulcēt aptuveni 100 cilvēku, kā bijām plānojuši," stāsta "Nacionālās apvienības" (NA) Mārupes nodaļas vadītājs Raivis Zeltīts.

Pasākums tika atklāts plkst. 16.00 pie Mārupes vidusskolas ar R. Zeltīta uzrunu klātesošajiem. "Ir jāgodina kritušie karavīri, bet visam jābūt ar mēru. Vai tad fakts, ka 11. novembrī krita daudz karavīru, ir šo svētku centrā? Manuprāt, būtiskākais ir tas, kāpēc šie karavīri bija gatavi iet varoņu ceļu, atdot savu dzīvību un par kādu ideju viņi krita. Šī ideja bija tā, ko latvieši bija lolojuši jau gadsimtiem, – brīva Latvija kā latviešu tautas mājas. 1919. gadā šī ideja uzvarēja."

Pēc tam ar patriotiskām dziesmām uzstājās NA jaunieši, bet "Ik katru sestdien's vakaru" dziedāja visi pasākuma dalībnieki kopā. Ar runu uzstājās arī Saeimas deputāts Jānis Dombrava, Latvijas Aizsargu organizācijas (LAO) 5. RP Zemgales nodaļas vadītāja Maija Skudra, 1991. gada Barikāžu dalībnieku Mārupes biedrības vadītājs, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Jānis Ozols un Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs ("Vienotība"), kurš savā runā aicināja latviešiem būt vienotiem arī tad, ja nav ārējā ienaidnieka, pret ko cīnīties, un izteica cerību, ka patriotiskie jaunieši nepieļaus tās kļūdas, kuras pieļāva Latvijas politiķi pēc Trešās atmodas.

Vēlāk notika lāpu gājiens no Mārupes vidusskolas līdz Mārupes kapiem. Tajā simboliski vienojās Latvijas Republikas Zemessardzes 17. bataljona pārstāvji, kuri nesa Latvijas karogu. Aiz viņiem gāja LAO vīri un sievas, kuriem sekoja pārējie gājiena dalībnieki. Pie Mārupes kapiem lāpu nesējus sagaidīja Mārupes vidusskolas rīkotā lāpu skrējiena dalībnieki. Piemiņas brīdī pie represijās cietušo pieminekļa sanākušos priecēja dziedošie bērni un jaunieši no Mārupes vidusskolas. Uzrunu teica Mārupes kultūras nama vadītāja Ira Dūduma un Mārupes vidusskolas direktors Jānis Lagzdkalns. R. Zeltīts savā uzrunā uzsvēra, ka "Brīvības cīņas bija visas tautas karš, kura laikā visa tauta bija vienota un vienīgā faktiskā partija Latvijā bija tā dēvētā "frontes līnija" – līdzīgi, kā tas bija barikāžu laikā. Es ceru, ka šādu pašu vienotību piedzīvošu arī savas dzīves laikā. Domāju, ka Mārupē mēs šodien guvām šo īpašo sajūtu".

Pēc piemiņas brīža pasākuma dalībnieki vienoti devās iedegt svecītes un nolikt ziedus uz latviešu varoņu atdusas vietām Mārupes kapos.

NA Mārupes nodaļa pateicas visiem, kuri piedalījās lāpu gājienā un palīdzēja tā rīkošanā, – Mārupes novada domei, Mārupes vidusskolai un direktoram J. Lagzdakalnam, Mārupes pašvaldības policijai, LR Zemessardzes 17. bataljonam, kā arī 1991. gada barikāžu dalībnieku Mārupes biedrībai un tās vadītājam Jānim Ozolam.