08.11.2012 13:23

Kafejnīcā "arestētais" Runcis negrib kļūt par patversmes mēbeli

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Masīvais kaķvīrs Runcis, kuru Siguldas pašvaldības policija pieķēra, kāpelējam pa galdiem kafejnīcā, dzīvnieku patversmē "Labās mājas" mitinās jau no 7. jūnija.

Mēneši iet, bet Runcis joprojām nav atradis saimnieku. Ne veco, ne jaunu. Patversmes darbinieki runcim dod aptuveni 10 gadu, bet "ja nav pases un saimnieka, kas vecumu var apliecināt, neviens cits to precīzi noteikt nevar. Aptuveno vecumu nosaka pēc dažādām pazīmēm, piemēram, zobiem. Pēc tam, ja atrodas saimnieks, mēs bieži jautājam patieso vecumu, lai varētu salīdzināt ar to, kā bijām novērtējuši," stāsta patversmes vadītāja Astrīda Kārkliņa.

"Izteiktiem ielu kaķiem jau ar mammas pienu ir iezīsts baidīties no cilvēka." Siguldas runcis ir pretējas dabas – viņš labprāt glaužas gar kājām, nebaidās no cilvēka, ko apliecina viņa pārdrošais kafejnīcas apmeklējums, par ko šis arī tika "arestēts".

Patversmē dzīvodams, runcis galvassāpes nav sagādājis. Viņš pratis sadzīvot ar jaunajiem apstākļiem, bet A. Kārkliņa norāda, ka daudz labprātāk kaķis justos kādā dzīvoklī vai privātmājā, kur būtu vienīgais saimnieks. "Kaķi nav bara dzīvnieki, sadzīvošana ar citiem viņiem nesagādā prieku."

Kafejnīcās pieklīduši kaķi neesot retums, zvanus ar sūdzībām nākas saņemt gana bieži. Ja cilvēki vēlas tikt vaļā no saviem mājdzīvniekiem, tos nereti pamet sabiedriskās vietās – lielākoties pie bērnudārziem, slimnīcām, pansionātiem, parkos. Tās ir vietas, kur apgrozās daudz cilvēku, un neapzinīgajam saimniekam ir cerība, ka vismaz kāds apžēlosies par paša rokām nelaimē pamesto dzīvnieku.

Kārkliņa atgādina – ja atpazīstat kaķi vai zināt, kurš ir viņa saimnieks, atsaucieties, jo šādā vecumā kaķim ir grūtības atrast jaunas mājas un saimnieku. "Un tad viņš kļūst par mēbeli patversmē, bet mūsu funkcijas nav sniegt dzīvniekiem mūža mājas. Citādi kļūsim par pansionātu. Patversmei ir jāglābj arvien jauni dzīvnieki, un viņu ir daudz." Patversmi sazvanīt var pa tālruni 26617636.

i