21.10.2012 12:24

Puika un Mikus žāvājas pirms pošanās mājup

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sliktā laikā lāču meitenes ārā nenākot, bet Līgatnes puikas jau kopš septembra ir ļoti samiegojušies. Sliktā laikā lāču meitenes ārā nenākot, bet Līgatnes puikas jau kopš septembra ir ļoti samiegojušies. arhīvs

Lāču puikas no Līgatnes, kas uz laiku apmetušies Ķekavas novada ZS "Mežavairogi", jau sataisījuši migas un gatavojas miegam. Lai gan puikas jau laižas snaudā, tiem priekšā vēl ceļš mājup uz Līgatni.

No 1. oktobra "Mežavairogos" slēgta lāču sezona, tomēr pagaidām Līgatnes puikas un vietējās meitenes vēl neguļ. Apmeklētāji pie lāčiem vairs netiek laisti, tā dodot iespēju dzīvniekiem nomierināties un "dzīvot mierīgu lāču dzīvi. Ja katru dienu cilvēki nāk bariem, tas lāčus traucē. Tagad – ja viņi grib nākt ārā, tad nāk, ja negrib – nenāk," pastāsta mājas zoodārza un dzīvnieku patversmes saimniece Danuta Priede. Sliktā laikā meitenes ārā nenākot, bet puikas jau kopš septembra esot ļoti samiegojušies. "Tagad cenšamies lielākas ērtības radīt lāčiem, ne tik daudz apmeklētājiem," neslēpj saimniece. Lāči pa īstam iemigs gan tikai tad, kad gaisa temperatūra noslīdēs zem nulles.

"Mežavairogos" Puika un Mikus cītīgi gatavojušies miera periodam, jau septembrī no siena bija izveidojuši kārtīgas migas. "Tādas čupas izveidojuši, ka pašus pat redzēt nevar," smej D. Priede. "Ja viņiem ir sausas, siltas, lielas migas, miers un klusums, tad viņi var gulēt. Bet puikām Līgatnē līdz šim nebija vietas."

D. Priede neslēpj bažas par gaidāmo lāču puiku pārvešanu atpakaļ uz Līgatni. "Nav tāds viens brīdis, kad pēkšņi var redzēt – jā, tagad lācis guļ. Ja viņam tiek dots miera periods, tad uz ziemu tiem palēninās vielmaiņa un organisma funkcijas. Viņš ēd mazāk vai neēd vispār. Un, ja novembra beigās vai decembra sākumā, kad lāči jau būs aizgājuši ziemas snaudā, viņi būs jāpārved, nav zināms, kā uz viņiem iedarbosies narkoze. To neviens vetārsts tagad nevar pateikt. Tikpat labi parastā deva var iedarboties ļoti spēcīgi, jo organisma funkcijas ir palēninātas, un tikpat labi no tās efekta var nebūt vispār," atzīst D. Priede.

Konkrēts pārvešanas datums vēl neesot zināms, bet, cik D. Priede padzirdējusi, līgumu par lāču mitināšanos "Mežavairogos" gribēs uz mēnesi pagarināt. "Aizbraucām uz Līgatni un paskatījāmies, kas tur notiek. Nu tā ir, kā ir..."

Saimniece teic, ka laiks, kas tika pavadīts kopā ar Līgatnes puikām, bijis mierīgs. "Mūs jau maijā sabaidīja, ka esam galīgi dulli, ņemot lāčus pie sevis, bet patiesībā nemaz tik traki nebija. Abi puikas uzvedās ļoti labi. Kaut kādus postījumus jau ir veikuši – šo to paplēsuši un paurbinājuši, bet tas ir normāli. Nevar gaidīt, ka liels dzīvnieks sēdēs un nekustēsies. Šī bija tāda krīzes situācija, un ar to esam tikuši galā ļoti labi," vērtē D. Priede.