19.10.2012 11:30

Carnikavas muzejā – zvejnieku ģimeņu relikvijas un Kārļa Ulmaņa paraksts

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Senatnīgus priekšmetus muzejam ziedojušas 35 ģimenes, novadpētniecības centra svinīgās atvēršanas priekšvakarā "Rīgas Apriņķa Avīzei" pastāstīja Velta Pētersone.

Tieši Carnikavas pamatskolas latviešu valodas skolotājas un bibliotekāres V. Pētersones pārziņā bija apzināt ģimenes, kurām stāstāmi seni stāsti un saglabājušās vērtīgas vēsturiskas atmiņas, apkopojot topošā muzeja eksponātus: "Šo darbu veicu ar lielu bijību. Sākumā domāju – kā tas būs, iet svešās mājās un iztaujāt ģimenes."

Pirmā apciemota pensionētā zvejnieka Ivara Lūkina ģimene. "Biju pat nedaudz pārsteigta par sirsnīgo uzņemšanu. Aizrunājāmies līdz vēlai vakara stundai." Vēsturiskais materiāls vākts aptuveni divus gadus. Eksponātu vidū ir vairākus simtus gadu vecs zvejas tīklu pludiņš, uz krāsns karsējamās loku šķēres matiem, vērpjamais ratiņš, svari, senas fotogrāfijas, pašdarināts koka čemodāns, antīks spogulis un citi priekšmeti no carnikaviešu bēniņiem. Īpašs eksponāts ir viesu grāmata, kurā pirmais parakstījies Kārlis Ulmanis, kurš toreiz vēl bijis ārlietu ministrs.

V. Pētersone cer, ka iedzīvotāju atsaucība aizvien pieaugs. Apkopoto dokumentu un fotogrāfiju digitalizāciju veicis vēstures entuziasts Mārtiņš Kukurs. Daļa no tiem būs redzami jau piektdien īpaši veidotā prezentācijā.

Novadpētniecības centrs durvis vērs jau piektdien. Lai svētki izdotos, vēl ceturtdien steigta pabeigt teritorijas un iekštelpu labiekārtošana. Tautas nama "Ozolaine" vadītāja Ilze Reinholce atklāja, ka sākotnēji muzejā tiks izvietota tikai daļa eksponātu, taču laika gaitā tie tiks papildināti. Pagaidām tiks atvērta tikai muzeja centrālā telpa. Pastāv iecere iekārtot senatnīgu guļamistabas ekspozīciju.

Novadpētniecības centra guļbaļķu ēka zīmīgi būvēta Gaujas krastā, kur savulaik atradusies senā zvejnieku ēka "Cēlāji", kas 1960. gadā pārvesta uz Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju un nu kļuvusi par muzeja prototipu. "Jaunā ēka proporcionāli samazināta, durvis ir zemas, sliekšņi augsti." Turpmāk muzejā darbosies etnogrāfiskais ansamblis, turpat blakus atradīsies zivju kūpinātava, smēde, un nākotnē sadarbībā ar uzņēmējiem tiks veidots zivju restorāns, kur nobaudīt labāko, ko piedāvā Gauja un Baltijas jūra.

Iepriekš:
Carnikavā atklās jauno novadpētniecības centru – vēsturisko "Cēlāju" kopiju