14.10.2012 12:34

Siguldiešiem pašiem sava jauno talantu fabrika

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ilze šulte: "Pie mums bērns izzina, kas viņam ir tas svarīgākais, ko Dievs vai daba un vecāki viņos ir ielikuši." Ilze šulte: "Pie mums bērns izzina, kas viņam ir tas svarīgākais, ko Dievs vai daba un vecāki viņos ir ielikuši." Ilze Ratniece

Jau 35 gadus Siguldā darbojas Pierīgas novados šobrīd vienīgā pašvaldības dibināta interešu izglītības iestāde.

Agrākā Jauno tehniķu stacija pārtapusi par Siguldas novada Jaunrades centru, un pēc piedzīvotājiem daudzajiem Jurģiem gadu mitinās Tornīšu skolas ēkā Skolas ielā 3.

Pagājušā gada 17. oktobrī par Jaunrades centra direktori sāka strādāt pedagoģijas maģistre Ilze Šulte. Ilgus gadus strādājusi par ģeogrāfijas un vēstures skolotāju, vēlāk bijusi Cēsu rajona padomes Reģionālās izglītības centra direktore un strādājusi Izglītības pārvaldē. Kad pēc novadu reformas likvidēta Cēsu rajona padome, Ilze piekrita strādāt Smiltenes pašvaldības Izglītības pārvaldē par vadītāja vietnieci. "Pagājušajā vasarā, kad man sākās pārdomas par kādu citu darbu, esmu savā domu kladē ierakstījusi, ka man būs ļoti interesants, radošs un daudzveidīgs darbs ar jaukiem cilvēkiem jaukā vietā. Tas arī ir piepildījies," teic Ilze.

Ilze Šulte atklāj, ka bērnībā viņa pati bijusi tāds bērns, kurš, izejot cauri dažādiem pulciņiem, atradis vietu dzīvē. Tieši tāpēc viņai ir pārliecība par interešu pulciņu pieejamības nepieciešamību, lai arī Siguldas bērni, kuriem nav izteiktu talantu sportā vai kādā no mākslām, varētu nākt un atklāt sevi.

Ilze nav siguldiete, viņa dzīvo, kā pati saka, starp divām Latvijas skaistākajām pilsētām – 20 minūšu brauciens līdz Siguldai un 15 minūtes līdz Cēsīm. Vīrs strādā Ieriķos kokapstrādes uzņēmumā, meita Alise studē vēsturi maģistrantūrā, pašlaik uz gadu studijas viņu aizvedušas uz Visbiju Gotlandē. Dēls Edgars savu jomu atradis Anglijā – tā ir programmēšana, mākslīgais intelekts, robotika.

Siguldas pašvaldības uzstādījums, pieņemot jauno direktori darbā, bijis – pulciņiem jābūt daudzveidīgiem un visiem pieejamiem. Tāpēc šajā mācību gadā gandrīz izskausti maksas pulciņi. Pagājušajā mācību gadā Jaunrades centrs no novadam piešķirtās valsts mērķdotācijas saņēma trīs pedagogu algu likmes, šogad jau četras. Tas ļauj atvērt jaunus pulciņus. Tomēr, lai attīstītos, būtu nepieciešams vairāk līdzekļu pedagogu algām. Ilze Šulte stāsta, ka, piemēram, Cēsu interešu centram "Spārni" tiek piešķirti 90 % no pašvaldībā ienākošajām valsts mērķdotācijām.

"Es neprasu tik daudz, jo te tradicionāli interešu izglītība veidojusies citādāk – skolās ir attīstījušies lielie deju kolektīvi un kori, kuriem tur arī jāpaliek. Tāpat arī Allažu un Mores skolās jābūt pulciņiem, jo šie bērni nevar izbraukāt uz Siguldu. Tomēr gribētu, lai tiek palielināta mūsu daļa interešu izglītības finansējumā. Jo pie mums bērns izzina, kas viņam ir tas svarīgākais, ko Dievs vai daba un vecāki viņos ir ielikuši," saka Ilze Šulte.

Jaunrades centrs ir definējis piecus plašus darbības virzienus – tradicionālā kultūra, māksla, tehnoloģijas un vide, jauniešu darbs un, kā Ilze Šulte to dēvē, – zēnu virziens. Tas Siguldā allaž bijis ļoti veiksmīgs – koka mākslinieciskā apstrāde, lidmodelisms, makšķernieku klubs, motodarbnīca.

Ieceres līmenī ir zēnu sarunu klubs, kurš tiks atvērts, kad būs iegūts finansējums tā vadītājām Dainuvītei Ščeglovai un Sintijai Zaķītei. "Kluba ideju aizguvām no Cēsīm. Sasniedzot 6. klasi, zēni sāk tā kā "norauties" no pareizā virziena, ja nav atraduši nodarbošanos ārpus skolas. Tāpēc svarīgi viņus laikā "pārķert". Te neitrālā vidē ar citiem cilvēkiem, ne skolotājiem, varēs runāt gan par zēnu veselību, par draudzību, mīlestību, nodevību, un citām tēmām. Vēl zēnus savā veidā "pārķeram" jauniešu iniciatīvu centrā "Mērķis"," stāsta I. Šulte.

Rainers Ideju namiņā gatavo mammai dāvanu – iesaiņo kuponu, par kuru mamma varēs nopirkt palīdzību mājas darbos.Rainers Ideju namiņā gatavo mammai dāvanu – iesaiņo kuponu, par kuru mamma varēs nopirkt palīdzību mājas darbos.


Otomārs Gulbis keramikas pulciņā.Otomārs Gulbis keramikas pulciņā.