10.10.2012 17:28

Foto: Olte, Joksts un brīvprātīgie rosās botāniskajā dārzā Salaspilī

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Krietns pulciņš Salaspils 1. vidusskolas skolēnu 10. oktobra rītā drūzmējās Nacionālajā botāniskajā dārzā, brīvprātīgi nesot puķu podus un darot citus vajadzīgus darbus.

Brīvprātīgā darba darītājus iedvesmoja un viņu darba dunu uz augšu cēla dabas draugs Māris Olte un LTV1 sporta ziņu vadītājs Uģis Joksts.


Rosīšanās Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspils jauniešiem bija ne tikai iespēja vienu dienu aizšmaukt no stundām, bet arī veids, kā izzināt dārznieka profesiju un saprast, vai vēlētos ar to saistīt savu nākotni. Viņu vidū bija arī Salaspils 1. vidusskolas 10. klases skolēns Gvido Tolstikovs. Lai gan savu nākotni viņš ar dārzkopību saistīt nevēlas, jaunietis uzskata, ka rosīšanās botāniskajā dārzā ir iespēja veikt labu darbu. "Vienīgā saskarsme ar šāda veida darbiem man ir vasarā, kad palīdzu omei dārza darbos," atzīst jaunietis, norādot, ka jau otru reizi botāniskajā dārzā strādā kā brīvprātīgais. "Pirms gada bijām krietni mazāks pulciņš, tāpēc darbi uz priekšu tik raiti negāja," atzīst G. Tolstikovs. Viņš, līdzīgi kā citi biedri, kas trešdienas rīta cēlienu bija izlēmuši pavadīt botāniskajā dārzā, ar brīvprātīgo darbu ir uz "tu", nevis "jūs".

Priecīgs par šādu jauniešu interesi bija arī Andrejs Svilāns, v/a "Nacionālais botāniskais dārzs" direktors. "Apmeklētāji priecājas, cik pie mums ir skaisti, taču tikai retais no viņiem aizdomājas, ka tā pamatā ir ļoti liels un rūpīgs darbs, tādēļ esmu ļoti priecīgs, ka jaunieši ir gatavi mums nedaudz palīdzēt, jo vienai mūsu darbiniecei vajadzētu krietni vien ilgāku laiku, lai gerberu podiņus pārnestu no vienas siltumnīcas uz otru, taču bariņam jauniešu tas iet ļoti raiti," spriež botāniskā dārza direktors. Viņš zina teikt, ka vēlme palīdzēt esot ne tikai jauniešiem, bet arī vecākās paaudzes cilvēkiem, kuri reizi pa reizei zvanot un sakot, ka labprāt vēlētos palīdzēt.

Nacionālais botāniskais dārzs kā vieta, kur brīvprātīgajiem rosīties, nav izvēlēta nejauši. "Botāniskais dārzs ir Salaspils lepnums. Tā ir lieliska iespēja iepazīst dārza darbus un saprast, vai tie jauniešus interesē vai ne," zina stāstīt Salaspils novada domes Jaunatnes lietu un mūžizglītības speciāliste Eva Solovjova.

Šī nav vienīgā brīvprātīgā darba darītāju aktivitāte Latvijā. Brīvprātīgo brigādes vizītes tiek rīkotas Izglītības un zinātnes ministrijas informatīvās kampaņas jauniešiem par brīvprātīgo darba ieguvumiem un iespējām ietvaros. Līdz šī gada beigām notiks dažādi pasākumi un aktivitātes, lai popularizētu brīvprātīgo darbu jauniešu vidū, kā arī informētu par ieguvumiem, iespējām un pieredzi, ko var iegūt veicot brīvprātīgo darbu.

Kampaņa noslēgsies ar svētku pasākumu Starptautiskajā brīvprātīgo dienā 5. decembrī. Ikviens interesents interneta vietnē www.draugiem.lv/brivpratigodarbs var sekot līdzi kampaņas norisei, kā arī iegūt informāciju par brīvprātīgo darbu, brīvprātīgo darba veiksmes stāstiem, jaunumiem, ieteikumiem un iespējām iesaistīties brīvprātīgo darbā.