04.10.2012 11:20

SIA "Ozoli eko" kūtīs balsi nepaceļ

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Tie, kas mīl dzīvniekus, vienmēr ir domājuši par to, vai viņi gribētu, ka pret pašiem tā izturas. Un nevis tāpēc, ka Eiropa nosaka tādas un tādas regulas, bet pajautā sev – vai es gribētu tā dzīvot. Neuzskatu, ka visiem jābūt veģetāriešiem vai vegāniem," savu nostāju Vispasaules dzīvnieku dienā pauž SIA "Ozoli eko" saimniecības vadītāja Lilija Bērtulsone. "Tie, kas mīl dzīvniekus, vienmēr ir domājuši par to, vai viņi gribētu, ka pret pašiem tā izturas. Un nevis tāpēc, ka Eiropa nosaka tādas un tādas regulas, bet pajautā sev – vai es gribētu tā dzīvot. Neuzskatu, ka visiem jābūt veģetāriešiem vai vegāniem," savu nostāju Vispasaules dzīvnieku dienā pauž SIA "Ozoli eko" saimniecības vadītāja Lilija Bērtulsone. Krišjānis Grantiņš

SIA "Ozoli eko" saimniecība Babītes novadā ir pierādījums tam, ka starp cilvēku un dzīvnieku var pastāvēt savstarpēja cieņa.

 

4. oktobrī tiek atzīmēta Vispasaules dzīvnieku diena, šogad īpaši pieminot miljardus lauksaimniecības dzīvnieku, kuri ik gadu visā pasaulē cieš un atdod savu dzīvību, lai cilvēks iegūtu gaļu, olas, pienu un citus pārtikas produktus. Tā mudinot sabiedrību atcerēties, ka dzīvnieki ir ne tikai ražošanas līdzekļi, bet dzīvas būtnes, kam piemīt inteliģence un saprāts, kas var ciest no sāpēm un stresa, kas spēj just prieku un bēdas, baudīt dzīvi, rūpēties cits par citu.

Saimniecībā "Ozoli eko" liela uzmanība tiek pievērsta dzīvnieku labturībai. Saimniecības vadītāja Lilija Bērtulsone uzskata: "Ja cilvēks kauj dzīvniekus tikai tik daudz, lai apmierinātu ēstgribu, nevis iegrimtu gastronomiskās izvirtībās, tas ir pilnīgi normāli. Dzīve tā ir iekārtota. Arī dzīvnieki apēd par sevi vājāko tāpēc vien, lai remdētu savu izsalkumu. Dievs tā ir gribējis, un tādus viņš mūs ir radījis. Es neesmu no tiem, kas noliedz kaušanu, dzīvnieku izmantošanu. Galvenais – kā cilvēks pret dzīvnieku izturas, lai gādā par tā labturību. Pats nokaušanas process ir tik tālu mehanizēts, ka nav mokošs. Tad drīzāk dzīve nepiemērotos apstākļos ir daudz necilvēcīgāka."

"Tie, kas mīl dzīvniekus, vienmēr ir domājuši par to, vai viņi gribētu, ka pret pašiem tā izturas. Un nevis tāpēc, ka Eiropa nosaka tādas un tādas regulas, bet pajautā sev – vai es gribētu tā dzīvot. Neuzskatu, ka visiem jābūt veģetāriešiem vai vegāniem," savu nostāju pauž saimniece. Viņa skaidro, ka visu mūžu ir strādājusi ar dzīvniekiem un nav sastapusi cilvēkus, kas dara pāri dzīvniekiem. "Jā, ir bijuši gadījumi, kas izskan plašsaziņas līdzekļos ziņas par vardarbīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, bet tie ir izņēmumi. Mūsu saimniecībā neviens strādnieks pat balsi neatļaujas pacelt uz dzīvnieku."

Saimniecībā ir apmēram 130 slaucamas govis, 200 ataudzējamo telīšu un aptuveni 30 zirgu, vasarā pat līdz 50. No visa kuplā zirgu pulka vien septiņi ir savējie, pārējie, lepni sakot, ir zirgu viesnīcas klienti. Zirgu īpašnieki saimniecībā īrē boksus un ik pa laikam atbrauc to samīļot, sasukāt, izvest ārā. "Ozoli eko" atbild par to, lai zirgs būtu paēdis, lai tam būtu jumts virs galvas, lai būtu ērti, bet pārējais ir zirgu treneru un īpašnieku ziņā.

Visu rakstu lasiet "Rīgas Apriņķa Avīzes" 5. oktobra numurā.