24.09.2012 13:35

Krimuldas novadam visgarākā "bārda"

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Krimuldas novadā jau šoruden vairāki iedzīvotāji sagaidīs 98 gadu jubileju. Krimuldas novadā jau šoruden vairāki iedzīvotāji sagaidīs 98 gadu jubileju. arhīvs

Apkopojot 2011. gada tautas skaitīšanas datus, noskaidrots, ka Krimuldas novads ir piektais Latvijā pēc ilgdzīvotāju īpatsvara.

No nedaudz vairāk nekā 5500 iedzīvotājiem 2,93 % jeb 28 iedzīvotāji ir vismaz 90 gadus veci.

Novada domes kancelejas vadītāja Laima Kestere informēja, ka novada vecākie iedzīvotāji jau šoruden svinēs cienījamo 98 gadu jubileju. "Septembrī 98. dzimšanas diena būs Lēdurgas pagasta iedzīvotājam Viktoram Rubuli, savukārt krimuldiete Olga Kenigsberga jubileju svinēs oktobrī."

"Uzskatu, ka tam pamatā ir iedzīvotāju darbīgums un rosība. Novadā dzīvo čakli cilvēki ar veselīgu dzīvesveidu," pauž Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Ozoliņš ("Reģionu alianse") un uzsver, ka ilgas dzīves noslēpums ir biežas fiziskās aktivitātes. "Nupat pabiju Lēdurgas pagastā, kur pensionāru klubs "Kamolītis" savam atpūtas parkam atklāja otro kārtu. Kluba vadītājai, kurai šis ir jau ceturtais projekts ar Eiropas finansējumu, ir jau apaļi 80 gadi. Cilvēki darbojas."

M. Ozoliņš pastāstīja, ka personīgi pazinis kādu 90 gadus vecu novadnieku, taču onkulītis pērn pavasarī miris.

Savukārt vismazākais ilgdzīvotāju īpatsvars līdzās Rundāles, Nīcas un Zilupes un citiem novadiem ir Olaines, Mālpils un Salaspils novadā. Balstoties uz Latvijas Republikas Centrālās statistikas pārvaldes datiem, apkopojumu veicis interneta portāls "Neogeo.lv".