22.09.2012 12:00

Latvijā sagaida zelta lapkriti – iestājas astronomiskais rudens

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijā sagaida zelta lapkriti – iestājas astronomiskais rudens www.foto.delfi.lv

22. septembrī pulksten 17.49 būs rudens ekvinokcija jeb sāksies astronomiskais rudens.

Rudens ekvinokcija ir laika moments, kurā Saules diska centrs šķērso debess ekvatoru virzienā no debess sfēras ziemeļu puslodes uz dienvidu puslodi. Šajā laikā diena ar nakti visos Zemes punktos ir vienādā garumā, un diena lēnām kļūst arvien īsāka par nakti, skaidro LETA.

Kā vēsta tautas ticējums, kāds vējš pūtīs rudens iestāšanās laikā, tāds gaidāms viss rudens. Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi prognozē, ka šodien pūtīs dienvidu, dienvidaustrumu vējš no 3 līdz 8 metriem sekundē. Dienā vietām būs neliels īslaicīgs lietus, bet gaisa temperatūra gaidāma plus 13, plus 16 grādi.

Tāpat tautas ticējumos teikts, ja rudenī ir skaists laiks, tad būs agra ziema, bet, ja rudenī ir daudz miglas, tad ziemā būs daudz sniega. Ja rudeņos kurmji rok augstus rakumus, tad ziemā būs liels sniegs.

Senie latvieši rudens atnākšanu svinēja Miķeļdienā – 29. septembrī. Miķeļi svinēti kā ražas svētki, kuros godināts Jumis – auglības un pārpilnības simbols.

Saskaņā ar ticējumiem labībai šajā laikā jau bija jābūt nopļautai un savestai zem jumta. Miķeļa dienā zemnieki ziedoja vasku, sviestu, maizi, sieru, gaļu, vilnu un naudu. Uz svētku galda noteikti vajadzēja būt gaļai, tāpēc kāva aunu, āzi vai, visbiežāk, sivēnu, kas barots īpaši šai dienai un nosaukts par Miķelīti.

Astronomiskais pavasaris šogad iestājās 20. martā plkst. 7.16, bet ziemas saulgrieži būs 21. decembrī plkst. 13.12. Garākā nakts būs no 21. uz 22. decembri, kad nakts ilgs 17 stundas 16 minūtes un 59 sekundes. Savukārt īsākā diena būs 21. decembris, kad diena ilgs 6 stundas 43 minūtes un 30 sekundes.

Savukārt oktobra pēdējā svētdienā Latvijā notiks pāreja uz ziemas laiku, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu atpakaļ.

Pāreju uz vasaras laiku un atpakaļ Latvijā nosaka 2001. gada 9. janvāra Ministru kabineta noteikumi "Par pāreju uz vasaras laiku". Noteikumos minēts, ka Latvijā pāreja uz vasaras laiku notiek marta pēdējā svētdienā, plkst. 3 pulksteņa rādītājus pagriežot par vienu stundu uz priekšu, savukārt oktobra pēdējā svētdienā plkst. 4 pulksteņa rādītāji tiek pagriezti par vienu stundu atpakaļ.