09.09.2012 10:33

Svētdien Latvijā svin Tēva dienu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Svētdien Latvijā svin Tēva dienu www.delfi.lv

9. septembrī Latvijā oficiāli svin Tēva dienu, kas tiek atzīmēta trešo gadu septembra otrajā svētdienā.

 

Tēva diena citur pasaulē ir daudzu gadu ilga tradīcija. Šo dienu ik gadu svin daudzviet, tostarp Lietuvā, Igaunijā, ASV, Vācijā un citur, vēsta LETA.

"Lai gan Tēva dienu otrajā septembra nedēļā mūsu valstī oficiāli atzīmēs tikai trešo gadu, tēvi šo dienu ir godam nopelnījuši, ikdienā nesavtīgi rūpējoties par savu ģimeni. Tāpēc ir būtiski ar mīļiem vārdiem godināt ne tikai māmiņas, bet arī tēvus, tā apliecinot savu mīlestību un pateicību," norāda Labklājības ministrija.

"Latvijā Tēva dienas svinībām vēl nav stipru un ilglaicīgi pārbaudītu tradīciju, tomēr tas nebūt neliecina par to, ka tēva lomai ģimenē un bērnu audzināšanā nav nozīmes. Tēva mājas, tēva drošais plecs un tēva padoms ir vērtības, kas mūsu valstij bijušas nozīmīgas laiku laikos, jo mēs varam būt vien tik stipri, cik stipras ir mūsu ģimenes. Māte un tēvs audzina nākamās paaudzes un ir šīs valsts pamats. Tādēļ esmu pateicīgs visiem, kas ierosināja un nodibināja šo tradīciju – Tēva dienu! Novēlu, lai tā ieņem savu vietu Latvijas svinamo dienu sarakstā un kļūst par atgādinājumu tam, ka tikai ģimenes vērtības un bērna izglītošanas pamatos ieliktais ir indivīda attīstības ceļš un mūsu tautas nākotne!" sveicot tēvus svētku dienā, sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Ģimenes portāls "Mammamuntetiem.lv" apņēmies popularizēt Tēva dienu, jo uzskata, ka tai ir jābūt līdzvērtīgi nozīmīgai, kāda ir Mātes diena.

"Mammamuntetiem.lv" veidotāji ir pārliecināti – Tēva dienas svinēšana Latvijā iedzīvosies. "Tās ģimenes, kuras uzzina par svētku eksistenci, izrāda patiesu prieku un dalās idejās, kā pārsteigt savas ģimenes galvu. Piemēram, mans dēls pagājušajā Tēva dienā sacerēja tētim pasaku, ko es pierakstīju un kopīgi izveidojām grāmatu," stāsta "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Kad portālā norit Tēva dienas konkursi, atsaucība tiem ir īpaši liela, piemēram, šobrīd norit fotokonkurss "Tētis", kurā iesūtītas daudzas jo daudzas mīlestības pilnas fotogrāfijas.

"Viena lieta ir Saeimas vīru lēmums par šādiem vai citādiem svētkiem, otra – ģimeņu vēlme tos iedzīvināt. Šeit vietā ir vecais teiciens – lai tradīcijas dzīvotu, tās ir jākopj, ar likuma pieņemšanu vien ir par maz... Mēs, kā ģimenes cilvēkiem radīts portāls, stāstām un stāstīsim par Tēva dienu, un svinēsim to, jo tēta loma bērna dzīvē ir neatsverama," uzsver I. Akmentiņa-Smildziņa. "Mēs aicinām arī bērnudārzu vadītājus organizēt ne vien Mātes dienas koncertus, bet arī Tēva dienas svinības – tāpēc "Mammamuntetiem.lv" ir sagatavotas idejas, ko šajos svētkos var darīt. Aicinām arī uzņēmumus sava kolektīva tētiem sarūpēt kādu mazu pārsteigumu. Ikvienai ģimenei savā kalendārā vajadzētu atzīmēt Tēva dienu un iepriecināt savu, savu bērnu tēti, darba kolektīva tētus vai vienkārši atbildīgus un jaukus tēvus, ko pazīstat."

I. Akmentiņa-Smildziņa norāda, ka portālā, ieminoties par Tēva dienu, allaž uzrodas kāds neapmierinātais ar saviem argumentiem, kāpēc šie svētki nav laba doma. Piemēram, esot tik daudz tēvu, ko nemaz negribas apsveikt... Ka prātīgāk būtu bijis ieviest Ģimenes dienu, nevis atsevišķi nodalīt Mātes un Tēva dienas. Vai arī – kā gan lai šajā dienā jūtas vientuļās mātes!?

"Tēva dienas svinēšana ir veids, kā pateikt – tēti, arī tu sava bērna dzīvē esi ļoti, ļoti svarīgs. Piedalies, iesaisties sava bērna audzināšanā! Jo vairāk tautā iedzīvosies Tēva diena, jo vairāk palielināsies tēva lomas vērtība ģimenē. Būt labam tētim ­– tas ir lepnums, gods," teic "Mammamuntetiem.lv" vadītāja.

Portālā ir lasāmi daudzi stāsti, kuros atklājas – sieviete uzņemas visas rūpes par bērnu, tēti atstumjot un nedodot viņam pat iespēju, sak, viņš jau netiks galā... Vai arī – ka pēc ģimenes šķiršanās sieviete neļauj tētim satikties ar bērniem. Līdz ar Tēva dienas popularizēšanu mēs ceļam tēva nozīmi ģimenes dzīvē – ceļam ne tikai bērna un tēva, bet arī māmiņas acīs.