24.07.2018 14:40

Ugunsnedrošais laiks visā Latvijā

Autors  Agita Latkovska
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ugunsnedrošais laiks visā Latvijā arhīvs

Iepriekšējā nedēļā, 17. jūlija vakarpusē, izcēlās paaugstinātas bīstamības meža ugunsgrēks kūdras izstrādes purvā Talsu novada Valdgales pagastā. Kā vēsta Valsts meža dienesta (VMD) Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis, ugunsgrēks, iespējams, izcēlies kūdras ieguves rezultātā. 

Dzēšanu apgrūtina kūdras purva specifiskie apstākļi. Ugunsgrēka ierobežošanas un likvidācijas darbos iesaistīts gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), gan arī Nacionālie bruņotie spēki (NBS), dzēšanai izmantojot helikopteru. Šādas ugunsnelaimes liek būt modriem arī citu Latvijas novadu iedzīvotājiem, jo sausais un karstais laiks šajā vasarā liek pievērst īpašu uzmanību ugunsdrošībai.

VMD izsludinājis ugunsnedrošo periodu

Valsts meža dienests ir izsludinājis ugunsnedrošo periodu, kas nozīmē, ka iedzīvotājiem ir aizliegts kurināt ugunskurus mežā un purvos (izņemot īpaši ierīkotas vietas), atstāt ugunskurus bez uzraudzības, nomest mežā, purvos vai uz tos šķērsojošiem ceļiem degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus u.c.

VMD Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis vēršas pie Latvijas iedzīvotājiem, kas nolēmuši doties dabā (sēņotāji, ogotāji, makšķernieki, mežizstrādātāji u.c.), aicinot izsvērt un pārdomāt, vai tiešām uz šo brīdi tas ir nepieciešams. "Jo īpaši Kurzemes meži šobrīd ir ļoti sausi," saka Z. Jaunķiķis, "katra vismazākā dzirkstele var izraisīt lielu meža ugunsgrēku. Periods bez lietus Kurzemē ir ilgstošs, bijušās lietusgāzes galvenokārt ir lokālas."

VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa atgādina, ka šobrīd, ilgstoša sausuma periodā, iedzīvotājiem jo īpaši jāievēro ugunsdrošība un jāatceras uzmanīgi apieties ar uguni, esot mežos, purvos, pļavās. Vasara ir atvaļinājumu laiks, kad gribas doties atpūsties dabā. VUGD liek aiz auss: pirms kurināt ugunskuru, vispirms jāpārliecinās, vai konkrētās vietas pašvaldības saistošie noteikumi vispār atļauj kurināt ugunskuru. Vietās, kur tas atļauts, jāskatās, lai tuvumā nav sausa zāle vai koki un viegli uzliesmojoši priekšmeti, kas var aizdegties. Pirms došanās prom jāatceras, ka ugunskurs ir jānodzēš, jāaplej ar ūdeni, lai, uzpūšot stiprākam vējam, tas neuzliesmotu no jauna.

AS "Latvijas Valsts meži" pārstāvis Ainārs Sedlenieks atgādina: neievērojot aizliegumus un ierobežojumus, kas noteikti meža ugunsgrēku izcelšanās iespēju mazināšanai, var piemērot administratīvo, civiltiesisko un arī kriminālatbildību. Mežos un purvos aizliegts nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus, kurināt ugunskurus, izņemot īpaši ierīkotas vietas. Nekādā gadījumā nedrīkst dedzināt atkritumus, atstāt ugunskuru bez uzraudzības, kā arī darīt jebko citu, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Pierīgas pašvaldības informē iedzīvotājus

Kā zināms, arī Pierīgas teritorija ir pietiekami bagāta gan ar mežiem, gan purviem. Vaicājām Pierīgas novadu pašvaldībām, kādus preventīvos pasākumus tās veic, lai pasargātu novadā esošās teritorijas no ugunsbīstamības sausajos mežos un purvos.

"Sabiedrības informēšana faktiski ir vienīgā lieta, kuru pašvaldība var veikt attiecībā uz ugunsgrēku preventīvo darbu, jo par pārējo atbild citas institūcijas un pašvaldība to darbā iejaukties nevar," skaidro Siguldas novada pašvaldības pārstāve Sindija Brikmane. Siguldas novada pašvaldība vismaz reizi sezonā, ceturksnī informē iedzīvotājus par ugunsnedrošo laiku, par to, ko normatīvie akti aizliedz darīt mežā, kā arī atgādina, ka nedrīkst dedzināt kūlu, kāpt uz ledus un par citām tamlīdzīgām tēmām. "Informējam arī par peldēšanas drošību, Gaujas ūdens analīžu rezultātiem Siguldas pludmalē, par plūdu un vētru draudiem un kā rīkoties, ja lūzuši koki," saka S. Brikmane. "Informēšana notiek visos Siguldas novada pašvaldības informatīvajos kanālos. Tāpat arī Siguldas novada Pašvaldības policija reaģē uz iedzīvotāju ziņojumiem par aizdomīgām personām pilsētā un arī mežos, regulāri tiek veikti reidi, apsekota teritorija."

Babītes novada pašvaldības pārstāve Māra Mičule saka: "Babītes novada pašvaldības pārziņā mežu vai purvu nav, tādēļ vienīgās preventīvās darbības, ko veicam, ir iedzīvotāju informēšana par meža ugunsnedrošā laikposma sākumu visā valsts teritorijā, ko nosaka Valsts meža dienests, kā arī to, ka, uzturoties mežā, visiem iedzīvotājiem jāievēro ugunsdrošības prasības."

Arī Olaines novadā sastopami gan purvi, gan meži, un ugunsnedrošajā periodā cilvēkiem jābūt īpaši modriem un uzmanīgiem. Olaines novada pašvaldības pārstāve Mārīte Rūja zina teikt, ka mežu un purvu ugunsapsardzību veic mežu un purvu īpašnieki un apsaimniekotāji. "Tehniski preventīvos nolūkos tiek veidotas ugunsaizsardzības joslas, izveidojot mineralizētās joslas ap mežiem," saka M. Rūja. "To dara arī Olaines novada pašvaldība ap pašvaldības īpašumā esošajiem mežiem. Papildus tiek izmantoti pašvaldības informācijas kanāli, lai informētu sabiedrību par periodiem, kad mežos un purvos ir paaugstinātas ugunsbīstamības periodi un ir aizliegts kurināt ugunskurus, kā arī jāievēro citi piesardzības pasākumi."

Vairāk par ugunsdrošību VUGD mājaslapā: http://vugd.gov.lv/lat/drosibas_padomi/ugunsdrosiba