20.07.2018 11:21

Par vēlēšanu pārkāpumiem KNAB varēs ziņot ar mobilo lietotni "Ziņo KNAB!"

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Par vēlēšanu pārkāpumiem KNAB varēs ziņot ar mobilo lietotni "Ziņo KNAB!" knab.gov.lv

Par 13.Saeimas vēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem ikviens varēs ziņot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), izmantojot mobilo lietotni "Ziņo KNAB!".

Kā pastāstīja KNAB pārstāve Inta Nolle, lietotni bez maksas var lejupielādēt gan "Apple", gan "Android" telefonu lietotņu elektroniskajos veikalos. Ziņošana lietotnē ir anonīma, tajā saņemtā informācija netiks uzskatīta par iesniegumu un uz to netiks sniegta atbilde, skaidroja KNAB pārstāve Inta Nolle.

KNAB aicina cilvēkus iesūtīt foto vai videomateriālus, kuros redzami aizdomīgas aģitācijas gadījumi, piemēram, slēptā aģitācija, klāt pievienojot informāciju par notikuma vietu.

Lietotnes lietošana ir anonīma, līdz ar to KNAB neuzkrās informāciju par tās iesūtītājiem, uzsvēra Nolle.

Lietotne izstrādāta, lai veicinātu sabiedrības iesaisti aizdomīgas aģitācijas gadījumu atklāšanā, un tajā arī ir pieejama informācija par to, kā atpazīt aizdomīgas aģitācijas pazīmes. Nolle uzsvēra, ka KNAB regulāri sniegs sabiedrībai informāciju par to, cik daudz iesniegumu saņemts, un cita veida statistiku.

Viņa norādīja, ka pēc informācijas saņemšanas KNAB izvērtēs saņemtos datus un veiks tālākās darbības, piemēram, sāks izmeklēšanu vai nodos informāciju citai kompetentai iestādei.

Kā piemēru slēptai aģitācijai KNAB pārstāve Amēlija Jaunskunga minēja situāciju, kad kāda partija sponsorē pasākumus, piemēram, koncertus. Tāpat Jaunskunga norādīja, ka KNAB īpaši interesē apmaksātas reklāmas sociālajos tīklos.

Jaunskunga arī norādīja, ka cilvēki ir aicināti iesūtīt jebkuru aizdomīgu informāciju. Viņa uzsvēra, ka KNAB izvērtēs visu saņemto informāciju, īpaši viņa aicināja iesūtīt informāciju par sponsorētu saturu sociālajos tīklos, klāt pievienojot ekrānšāviņu, kurā redzams apmaksātais saturs.

Nolle arī piebilda, ka pēc vēlēšanām ir plānots, ka lietotne tiks atjaunināta, lai varētu tikt izmantota ziņošanai arī par cita veida noziegumiem, kuru apkarošana ir KNAB kompetencē.

Kā ziņots, 13. Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā sestdienā.