30.06.2018 11:55

Kuri ir pasaulē dārgākie pārtikas produkti?

Autors  "Kodols"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Olīveļļa "Lambda". Olīveļļa "Lambda". publicitātes

Pasaulē dārgākie pārtikas produkti ir kā radīti cilvēkiem, kam vairs patiešām nav nekādu ideju, kur iztērēt savu sūri grūti nopelnīto naudu. Piemēram, arābu pasaulē, kur zelts un grezni limuzīni ir tikpat ikdienišķi sadzīves priekšmeti kā papīra nēzdodziņi. Taču ne tikai tur.

Aiz mūsu austrumu robežas var atrast līdzīgus indivīdus. Gan jau tepat, mūsu dievzemītē, dažs ar skubu mēģina taisīties pakaļ. Lūk, daži dārgākie pārtikas produkti, par kuru vērtību, visticamāk, daudzi no mums pat nenojauš.

Olīveļļa "Lambda"

Grieķijā 2007. gadā dibinātā kompānijā "Speiron" ražota luksusa olīveļļa. Tā ir pirmā numura luksusa olīveļļa pasaulē, un šīs olīveļļas 500 ml cena ir 77 ASV dolāri.

Tradicionālais balzametiķis

Tradicionālais balzametiķis ne tuvu nelīdzinās tam, ko varam iegādāties lielveikalos. Tas tiek gatavināts ne mazāk kā 12 gadus. 100 ml tradicionālā balzametiķa cena ir 100 ASV dolāru, bet 25 gadus gatavināta – 190 ASV dolāru.

Kopi Luwak kafija

Pasaulē dārgāko pārtikas produktu saraksts nav iedomājams bez kafijas, ko iegūst no pupiņām, kas pirms tam pārstrādātas parastās palmcivetas barības traktā. Civetas pārtiek no kafijas krūma ogām, bet to sēklas – kafijas pupiņas – barības traktā netiek sagremotas. Šī kafija rūpnieciski tiek ražota Indonēzijā, Filipīnu salās un Indijas dienvidos. Kopi Luwak cena ir 500 ASV dolāru par kilogramu.

Jūbari karaliskās melones

Yubari karaliskās melones ir pašas saldākās un gardākās. Tās ir tik pieprasītas, ka tiek pārdotas vienīgi izsolēs. Viena no tām pārdota pat par 22 872 dolāriem.

Melnais arbūzs

Elitārās šķirnes 'Densuke' melnā arbūza cena ir 6100 dolāru. Melnie Densukē arbūzi aug tikai Hokaido salā Japānā. Vienā ražas novākšanas reizē parasti novāc tikai pāris duču šo lielo ogu. Īpašus tos padara ideālais kraukšķīgums un cietība, kā arī salduma līmenis, kas ir nesalīdzināms ar parastiem arbūziem. Auglis, kas svēra gandrīz astoņus kilogramus, tika pārdots par vairāk nekā 6100 dolāru.

Virtulis

Izrādās, pasaulē dārgāko produktu skaitā iekļuvis arī virtulis. Jāatzīst gan, ka tikai viens īpašs virtulis, ko pagatavoja konditors Franko Tužaks Ņujorkā. Virtulis pildīts ar balto trifeļu krēmu un godži ogām un pārkaisīts ar ēdamo zeltu. Šis neparastais kulinārijas brīnums tika pārdots par 1000 ASV dolāru.

Vaniļa

Vaniļa, kuru iegādājamies veikalos, ir mākslīgi radīts ekstrakts. Turpretī puskilograms īsto vaniļas sēklu maksā 100 ASV dolāru.

Safrāns

Safrāns ir pasaulē dārgākā garšviela. Viens grams safrāna maksā 120 ASV dolāru.

Macutake sēnes

Retas sēnes, kuru cena var sasniegt līdz pat 1000 ASV dolāru par puskilogramu. Aug Japānā un vairākās citās Āzijas valstīs, taču macutake populāciju ir krietni noplicinājuši kukaiņi, kas iznīcina kokus, kuru paēnā aug šīs sēnes. Tā kā nav atklāts šo sēņu kultivēšanas veids, ļoti iespējams, ka jau tuvākajā nākotnē tās var pilnībā izzust. Tāpēc – ja restorānā pasūtīsit omleti, kuras sastāvā ir macutake, nāksies šķirties no tūkstošos mērāmas naudas summas.

Baltās trifeles

Trifeles ir dārgākais ēdiens pasaulē, jo tās ir ļoti grūti izaudzēt. Trifele ir delikatese un visu sēņu karaliene! Visdārgākā trifele esot maksājusi 160 tūkstošus ASV dolāru, un tās svars sasniedzis pusotru kilogramu. Sēni pirms vairākiem gadiem izsolē iegādājās kāds investors no Honkongas.

Irāņu ražotais kaviārs

Store ir neglīta zivs un nerada šaubas, ka izdzīvojusi kopš dinozauru laikiem. Arī garšo ne pārāk labi, taču spēj izdēt "zelta olas", par kurām sajūsminās gardēži. Pasaulē izdzīvojušas tikai 24 storu sugas, no tām piecas Kaspijas jūrā, bet tikai no četrām iegūst pasaulē dārgāko kaviāru. Zivju "slaukšana" ir diezgan komplicēta, zivij jābūt dzīvai, jo mirstot tā izdala rūgtu sekrētu, kas sabojā ikru garšu. Dārgākais ir irāņu ražotais kaviārs "Almas" jeb 'Dimants', kura cena ir 50 ASV dolāru par 50 gramiem.

Ēdamais zelts

23 karātu ēdamais zelts maksā aptuveni 30 ASV dolāru. Tam nav ne smaržas, ne garšas, ne vērtīgu uzturvielu, tāpēc tas tiek pasniegts kā piedeva dažādiem ēdieniem. Piemēram, Ņujorkas restorānā "666" var nobaudīt burgeri ar zeltu, garneļvēžiem, trifelēm un ikriem, un tā cena ir 666 ASV dolāru, bet Maltā jums pagatavos picu ar trifelēm un 24 karātu zeltu, par kuru būs jāmaksā 2000 ASV dolāru.

Avots: "Puaro.lv"