26.06.2018 13:02

No 1. augusta varēs saņemt Otrā pasaules kara dalībnieku apliecības

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Otrā pasaules kara dalībnieka piemiņas krūšu nozīme Otrā pasaules kara dalībnieka piemiņas krūšu nozīme Iekšlietu ministrija

Otrdien Ministru kabineta (MK) sēdē tika pieņemti MK noteikumi "Noteikumi par Otrā pasaules kara dalībnieka apliecības un piemiņas krūšu nozīmes paraugu, izsniegšanas, uzskaites un izmantošanas kārtību".

Iekšlietu ministrijā informēja, ka Otrā pasaules kara dalībnieka apliecības un piemiņas krūšu nozīmes varēs saņemt, iesniedzot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) iesniegumu, pievienojot sejas fotoattēlu (izmērs 3X4), kas nav vecāks par trim mēnešiem. Iesniegumu var nosūtīt arī pa pastu.

Tāpat noteikumi paredz iespēju apliecību un piemiņas nozīmi saņemt arī personas atrašanās vietā, ja, piemēram, persona veselības stāvokļa dēļ pati nevar ierasties kādā no PMLP nodaļām.

Iesniegumus var iesniegt jau šobrīd, taču apliecības un krūšu nozīmes varēs saņemt no 1. augusta.

Otrā pasaules kara dalībnieka apliecību dizains veidots līdzīgi politiski represētās personas apliecībai un nacionālās pretošanās kustības dalībnieka apliecībai. Līdz ar to visām trim minētajām apliecībām būs vienāds formāts.

Apliecību izmanto Latvijas Republikas teritorijā un uzrāda, ja persona vēlas izmantot normatīvajos aktos noteiktās Otrā pasaules kara dalībnieka tiesības. Persona ar Otrā pasaules kara dalībnieka statusu, ir tiesīga saņemt pabalstus un atvieglojumus pašvaldību nodevu maksāšanā vai pakalpojumu saņemšanā, ja to piešķir pašvaldība, kuras teritorijā šī persona dzīvo.

Ministrijā atgādina – 2018. gada 1. februārī stājas spēkā likums "Par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu", kas paredz, ka par Otrā pasaules kara dalībniekiem atzīstami Latvijas pilsoņi, kuri arī 1940. gada 17. jūnijā bija Latvijas pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji, vai arī personas, kuras 1940. gada 17. jūnijā varēja pretendēt uz Latvijas pilsonību, ievērojot, ka visas attiecīgās personas no 1940. gada 17. jūnija līdz 1945. gada 2. septembrim citu valstu regulāro militāro vienību sastāvā piedalījās bruņotā cīņā pret PSRS, nacistiskās Vācijas vai tās sabiedroto militārajiem formējumiem.