21.06.2018 10:04

Ceturtdien visā valstī notiek akcija "Izgaismo Latviju"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ceturtdien visā valstī notiek akcija "Izgaismo Latviju" arhīvs

21. jūnijā visā Latvijā notiek viens no Latvijas simtgades oficiālajiem pasākumiem – akcija "Izgaismo Latviju", kad notiks gājiens apkārt Latvijai un mūsu valsts robežas kontūru izgaismos vairāk nekā simt ugunskuru.

"Izgaismo Latviju" laikā no plkst.18.36 katrs Latvijas iedzīvotājs aicināts noiet vienu kilometru valsts pierobežā – tālākajos Latvijas novados, Rīgā vai piejūrā – gar Latvijas sauszemes robežu un pulcēties pie pašvaldību organizētajiem ugunskuriem, kur tiks dziedātas spēka dziesmas Latvijai un plkst.22, vienlaikus visā Latvijā, arī valsts himna.

Gājiena vieta ir katra dalībnieka brīva izvēle – ceļš apkārt Latvijai iet ne tikai tālā Latvijas pierobežā, bet arī Rīgas apkaimē, Jūrmalā, Carnikavā, Saulkrastos un citviet. Akcijā iesaistījušies ne tikai 43 Latvijas pierobežas novadi, bet arī pašvaldības valsts vidienē, piemēram, Ķekava, Inčukalns un Ikšķile.

Pie "Izgaismo Latviju" ugunskuriem varēs izzināt latviešu saulgriežu tradīcijas, baudīt folkgrupu, koru un dažādu citu mūziķu uzstāšanos, notiks teātra izrādes, tiks demonstrētas filmas un notiks cita veida aktivitātes. Taču visās vietās pie pašvaldību organizētajiem ugunskuriem notiks arī akcija "Izgaismo Latviju", kuras programma paredz, ka no plkst.21.30 kopīgi tiek dziedātas spēka dziesmas Latvijai un plkst.22 vienlaikus visos Latvijas novados – Latvijas himna.

Katrā no 43 pierobežas novadu pašvaldībām atradīsies vismaz viens "Izgaismo Latviju" ugunskurs, taču daudzos novados ugunskuri tiks kurti vairākās vietās – pie kultūras un saieta namiem, estrādēs, jūras krastā un citviet. Informāciju par pašvaldību organizēto ugunskuru vietām un plānotajiem pasākumiem sniedz pašas pašvaldības, kā arī informācija apkopotā veidā pieejama vietnē www.izgaismolatviju.lv.

Par godu Latvijas simtgadei fonds "1836" izveidojis tūrisma maršrutu apkārt Latvijai, kas vijas aptuveni 1836 kilometru garumā, aptverot visu Latvijas teritoriju pa sauszemes robežu. Šis maršruts jeb "1836 ceļš" tiks dāvāts Latvijai un tās iedzīvotājiem valsts simtgadē.