19.06.2018 17:07

Ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā grasās piešķirt 400 000 eiro no Salaspils kodolreaktora likvidācijai paredzētajiem līdzekļiem

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā grasās piešķirt 400 000 eiro no Salaspils kodolreaktora likvidācijai paredzētajiem līdzekļiem www.salaspils.lv

No Salaspils kodolreaktora likvidācijas projekta līdzekļiem 400 000 eiro tiks piešķirti Nacionālajam kino centram (NKC) ar mērķi atbalstīt jaunu ārvalstu filmu uzņemšanu Latvijā, liecina valdības otrdien apstiprinātais rīkojuma projekts.

Saskaņā ar Kultūras ministrijas (KM) izstrādāto rīkojuma projektu naudas pārdale uz Kultūras ministrijas apakšprogrammu "Filmu nozare" tiks veikta no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) budžeta programmas "Meteoroloģija un bīstamo atkritumu pārvaldība" 2016. līdz 2018. gada budžeta neatliekamā pasākuma "Salaspils kodolreaktora likvidācijas pasākumu kopuma izpildes nodrošināšana".

VARAM aģentūrai LETA līdz šim nav sniegusi skaidrojumu, kādēļ pieņemts lēmums šos 400 000 eiro iedalīt KM. Par naudas pārdali vēl būs jālemj Saeimai.

KM sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale aģentūrai LETA skaidroja, ka šogad valsts budžeta līdzfinansējums 858 013 eiro apmērā sadalīts starp pieciem ārvalstu filmu uzņemšanas projektiem Latvijā, tomēr lielā pieprasījuma dēļ finansējums šajā programmā ieguldīts jau gada sākumā. Līdz ar to jaunu projektu uzsākšanai pietrūkst līdzekļu.

"Lai rastu iespēju turpināt atbalstīt starptautiskus projektus un tādējādi arvien pieaugtu Latvijas ekonomikā ieguldītais ārvalstu finansējums, valdība 19. jūnija sēdē akceptēja papildu 400 000 eiro piešķiršanu," pauda Kokale.

Kā ziņots, VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" (LVĢMC) šī gada aprīlī izsludināja iepirkumu Salaspils kodolreaktora likvidācijai, kura prognozētā līgumcena bija 4 576 860 eiro, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā pieejamā informācija. Konkursā pieteicās divi pretendenti, kuru piedāvājumus plānots izvērtēt sešu mēnešu laikā.

Tāpat ziņots, ka ministrija joprojām meklē veidu, kā samazināt projekta izmaksas, lai varētu realizēt radioaktīvo atkritumu glabātuves "Radons" izbūvi, aģentūrai LETA apstiprināja VARAM pārstāve Anda Zaļepska.

Viņa pastāstīja, ka VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" (LVĢMC) šī gada 26. janvārī bija atkārtoti izsludinājusi iepirkumu par radioaktīvās atkritumu tvertnes un ilgtermiņa glabātavas būvprojekta izstrādi un glabātuves būvniecību. Iepirkuma piedāvājumu iesniegšanas termiņš tika noteikts 27. februāris, tomēr, pamatojoties uz vairāku pretendentu jautājumiem par iepirkuma pamatojumu, LVĢMC Iepirkuma komisija nolēma pagarināt piedāvājumu iesniegšanas termiņu līdz 12. martam. Iepirkuma rezultātā tika saņemts viens piedāvājums. Tomēr, pēc LVĢMC teiktā, iesniegtā piedāvājuma summa joprojām būtiski pārsniedz šim mērķim valsts budžetā pieejamo finansējumu.

Šis projekts ir nepieciešams, lai nodrošinātu Salaspils kodolreaktora demontāžas rezultātā radušos radioaktīvo atkritumu noglabāšanu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) iepriekš žurnālistiem skaidroja, ka ir saņemti pēdējā iepirkumu konkursa rezultāti un piedāvājums pēc summas ir neatbilstošs. Ministrs ir pārliecināts, ka konkurss ir jāizbeidz bez rezultāta.

Tāpat ziņots, ka aizvadītajā nedēļā Saeimā tika noraidīts opozīcijas pieprasījums Gerhardam (VL-TB/LNNK) par iespējamām problēmām ar LVĢMC sagatavotajiem iepirkumiem.