18.06.2018 17:16

Izveidots publisko personu un iestāžu saraksts

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izveidots publisko personu un iestāžu saraksts LETA

Uzņēmumu reģistrs izveidojis sabiedrības vajadzībām un valsts interesēm atbilstošu publisko personu un iestāžu sarakstu, lai nodrošinātu vienotu publiskā sektora subjektu uzskaiti, pirmdien žurnālistus informēja Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere.


Reģistrā ir pieejama informācija par aptuveni 2600 publiskajām personām un iestādēm. Sarakstā ir iekļautas pilnīgi visas publiskā sektora iestādes, norādīja Paidere. Saraksta izveidei piesaistīti Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi un tā kopējās izmaksas bija apmēram 150 000 eiro.

Viņa informēja, ka ideja par šādu sarakstu radās 1999.gadā, taču aktīvāka virzība sākās 2017.gadā. "Ceļš no idejas līdz tās realizācijai bija ilgs, līdz šim pieejamā informācija par iestādēm bija sadrumstalota, atradās dažādu iestāžu datu bāzēs un bija pielāgota atsevišķu lietotāju vajadzībām, līdz ar to nav bijusi vienota prakse informācijas pieejamībā sabiedrībai," skaidroja Paidere.

Bijušie Uzņēmumu reģistra galvenie valsts notāri Māris Gulbis, Jānis Endziņš un Ringolds Balodis atzina, ka saraksta izveide tik ļoti ievilkusies politiskās gribas trūkuma dēļ un dažādu atsevišķu valsts iestāžu reģistru nevēlēšanās dēļ šķirties no datiem.

Līdz šim Latvijā nepastāvēja publisko personu un iestāžu vienota reģistrācija, bet tika veikta to administratīvā uzskaite un klasifikācija atsevišķu publisko personu un iestāžu vajadzībām. Vienkopus nebija pieejama informācija par visu publisko personu un iestāžu izveidošanu, reorganizāciju, likvidāciju un citām ziņām.

Paidere norādīja, ka saraksta lietotāji galvenokārt būs sabiedrība kopumā - saraksts un tajā ierakstāmās ziņas, izņemot amatpersonu personas kodus, bez maksas visiem būs elektroniski pieejamas Uzņēmuma reģistra mājaslapā. Jebkura persona bez normatīvo aktu analīzes varēs pārliecināties, vai konkrēta publiska persona vai iestāde eksistē, un iegūt pamata informāciju par to. Tas veicinās sabiedrības izpratni par valsts pārvaldi kopumā.

Saraksta izveides mērķis ir nodrošināt vienotu publiskā sektora subjektu uzskaiti, kā arī pilnīgas un aktuālas informācijas pieejamību par šiem subjektiem vienuviet un radīt priekšnoteikumus efektīvas un pilnvērtīgas publiskā sektora subjektu klasifikācijas veikšanai.

Sarakstā iekļauta informāciju par Saeimu un Valsts prezidenta kanceleju, tiesām un prokuratūrām, tiešajām pārvaldes iestādēm, atvasinātām publiskām personām, pastarpinātām pārvaldes iestādēm, kā arī citām valsts institūcijām, kas nav padotas Ministru kabinetam.

Sarakstu izveidojis un uzturēs Uzņēmumu reģistrs, tādējādi visiem pieejama informācija par publiskā sektora subjektiem tiks nodrošināta vienuviet. Vienlaikus bez maksas tiks nodrošināta informācija par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām, tostarp to valdēm un padomēm gadījumos, kad tādas ir izveidotas.

Pienākums pieteikt jaunizveidotu publisku personu vai iestādi ierakstīšanai publisko personu un iestāžu sarakstā ir trīs darba dienu laikā no publiskās personas vai iestādes izveidošanas.

Paidere piebilda, ka, pateicoties saraksta izveidei, tiek nodrošināta vienota publisko personu un iestāžu uzskaite, kā arī tiek nodrošinātas valsts pārvaldes funkcijas, piemēram, sarakstā iekļautā informācija tiek izmantota oficiālo elektronisko adrešu kontu izveidei un Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu administrācijas funkciju nodrošināšanai.

Endziņš norādīja, ka tik mazā valstī kā Latvija būtu nepieciešams domāt arī par citu reģistru - nekustamo īpašumu, automašīnu un citu - apvienošanu vienotā reģistrā.