18.06.2018 12:38

Valsts robežas drošības analīzē minētie lielākie riski – ļaunprātīga bezvīzu režīma izmantošana un ĀCM izplatība

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Valsts robežas drošības analīzē minētie lielākie riski – ļaunprātīga bezvīzu režīma izmantošana un ĀCM izplatība Valsts kanceleja

Šogad Latvijas robežas drošības riski ir ļaunprātīga bezvīzu režīma izmantošana un Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatība, secināts atbildīgo iestāžu apstiprinātajā "Latvijas valsts robežas drošības apdraudējuma analīzē par 2018.gadu".

Pagājušajā nedēļā norisinājās sadarbības vadības grupas sēde, kurā tikās Valsts robežsardzes, Valsts policijas, Valsts ieņēmumu dienesta, Pārtikas un veterinārā dienesta un Valsts vides dienesta vadība. Sēdes laikā iestāžu pārstāvji apstiprināja "Latvijas Republikas valsts robežas drošības apdraudējuma (risku) analīzi par 2018.gadu".

Valsts robežsardzes preses pārstāve Kristīne Pētersone aģentūrai LETA pastāstīja, ka šogad no pērn identificētajiem riskiem saglabāsies nelikumīga "zaļās" robežas šķērsošana, personu, zagtu un meklēšanā esošu transportlīdzekļu nelikumīga pārvietošana, kā arī tabakas izstrādājumu un narkotiku nelikumīga pārvietošana pāri valsts robežai.

Tāpat tiek prognozēts, ka pieaugs jau tā augstā līmenī esošā ļaunprātīga bezvīzu režīma izmantošana, kas pārsvarā skar Gruzijas, Moldovas un Ukrainas pilsoņus.

Paredzams arī, ka šogad augstā līmenī saglabāsies ļaunprātīga patvēruma procedūru, Šengenas vīzu, viltotu ceļošanas un transportlīdzekļu dokumentu izmantošana, kā arī augsta riska līmeni sasniegs gadījumi, kad, izmantojot pasta sūtījumus, tiek pārvietotas narkotiskās un psihotropās vielas.

Vienlaikus arī augstā līmenī saglabāsies ĀCM izplatība. Kā viens no iemesliem šādam apdraudējumam ir privātpersonu pārkāpumi, ievedot no trešajām valstīm gaļu un gaļas izstrādājumus.

Kā vidēja līmeņa riski šogad tiek minēti cilvēku tirdzniecība, ieroču, munīcijas un sprāgstvielu nelikumīga pārvietošana pāri valsts robežai.

Lai arī zemā līmenī, bet šogad saglabāsies arī pierobežas un pierobežas joslas režīma neievērošana un alkoholisko dzērienu nelikumīga pārvietošana pāri valsts robežai, norādīja Valsts robežsardzē.