15.06.2018 12:23

Uzsāk drošas braukšanas kampaņu "Esi pie stūres – atceries fiziku!"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Uzsāk drošas braukšanas kampaņu "Esi pie stūres – atceries fiziku!" Latvijas Valsts ceļi

VAS "Latvijas Valsts ceļi" sadarbībā ar Valsts policiju, autoskolu "Drošas braukšanas skola" un Latvijas transporta apdrošinātāju biedrību uzsāk drošas braukšanas kampaņu "Esi pie stūres – atceries fiziku!".

Atbilstoši pērn veiktajam pētījumam par ceļu satiksmes drošību ietekmējošajiem faktoriem Latvijā, galvenie smago ceļu satiksmes negadījumu (CSN) iemesli ir transportlīdzekļa vadītāja rīcība, gājēju rīcība, infrastruktūra un transportlīdzekļa tehniskais stāvoklis. Visbiežāk CSN iemesls ir vairāku apstākļu kombinācija, kur ātrums var nebūt CSN tiešais iemesls, taču būtiski ietekmē tā sekas un traumu smagumu. Tāpat CSN sekas var ietekmēt vides faktori – laika apstākļi, ceļa seguma stāvoklis u.c.

"Viss kas notiek uz ceļa, pēc būtības, ir izsakāms vienādojumā - ātrums, kam klāt nāk ceļa seguma stāvoklis ietekmē to, cik ilgs laiks būs nepieciešams, lai veiktu vienu vai otru manevru, piemēram, sabremzētu un apstātos. Tās ir visiem zināmas lietas, tomēr ikdienas steigā mēs nereti tās piemirstam," par kampaņu teic LVC valdes priekšsēdētājs Jānis Lange.

"Neapšaubāmi, arī ceļu tehniskais stāvoklis ir faktors, kas ietekmē braukšanu, tāpēc ir tik būtiski nodrošināt ilgtspējīgu ceļu finansēšanu. Latvijā joprojām liela daļa autoceļu ir sliktā tehniskā stāvoklī, un, braucot pa tiem ceļa posmiem, kur ilgstoši nav veikts remonts, arī ir jāņem vērā šis seguma stāvoklis un jāizvēlas atbilstošs braukšanas ātrums," norāda Lange.

"Braucot pie stūres, autovadītājam ir jāpieņem tūkstošiem lēmumu, no kuriem ir atkarīga satiksmes drošība. Ar katru kilometru stundā, ar kuru palielinās braukšanas ātrums, palielinās arī risks. Bet autovadītājam jebkurā brīdī ir jābūt pārliecinātam, ka tas braukšanas ātrums, ar kuru viņš konkrētajā brīdī pārvietojas, ļauj viņam kontrolēt automašīnu arī tad, ja notiek kaut kas neparedzēts," stāsta autoskolas "Drošas braukšanas skola" direktors, autosportists Jānis Vanks.

Pētījuma dati liecina, ka 58% gadījumu CSN ietekmēja ierobežota redzamība, 42% – ierobežota saķere ar ceļa virsu un 13% – koki, kas aug ceļa nodalījuma joslā vai ārpus tās. 50% negadījumu ir notikuši uz labā stāvoklī esoša, sausa asfalta.