28.05.2018 14:42

Pārmetot deputātiem nepietiekamu rīcību, seniori aicina likvidēt nabadzību pensionāru vidū

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jānis Felsbergs Jānis Felsbergs pensionari.lv

Pārmetot deputātiem nepietiekamu rīcību pensionāru problēmu risināšanai, Latvijas Pensionāru federācija (LPF) savos uzstādījumos partijām, kas balotēsies 13.Saeimas vēlēšanās, aicinās pievērsties nabadzības likvidēšanai pensionāru vidū, liecina pirmdien LPF domes sēdē paustais.

LPF domes sēdes laikā uz pensionāru jautājumiem atbildēja Zaļo un zemnieku savienības, partijas "Saskaņa" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakciju pārstāvji, kuri izpelnījās dažāda veida kritiku, kas brīžiem no senioriem izskanēja pat ļoti augstos toņos.

Federācijas Pensiju komisijas vadītājs Jānis Felsbergs pēc deputātu uzrunām pauda izteikti negatīvu nostāju par līdz šim paveikto pensionāru jautājumos. "Jūs jau varat pļāpāt ko gribat, bet jūsu darba rezultāts ir pensionāru nabadzības vairošanās," sacīja Felsbergs.

Līdzīgi viņam arī vairāki citi pensionāri cēlās kājās un pauda neapmierinātību ar Saeimas darbu un pieņemtajiem lēmumiem, kuri, pēc atsevišķu pensionāru domām, bijuši apšaubāmi, tostarp, piemēram, akcīzes nodokļa celšana.

Tāpat tika kritizēti Saeimas deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) centieni uzlabot pensionāru dzīvi, jo viņa priekšlikumi uzlabošot tikai nākotnes, nevis esošo pensionāru dzīvi.

Vienlaikus vairāki seniori pauda nostāju, ka palīdzība pensionāriem nepieciešama tagad, jo liela daļa no viņiem ir uz nabadzības sliekšņa. "Nokavēts taisnīgums vairs nav taisnīgums," sacīja kāds runātājs, pēc kura domām, nav pareizi domāt tikai par nākotnes pensionāriem.

LPF savos uzstādījumos partijām min virkni dažādu jautājumu, tostarp aicina partijas un partiju apvienības savās darbības programmās iekļaut "neatliekamus valsts vecākās paaudzes dzīves līmeņa paaugstināšanas pasākumus", kā arī praktiskajā darbā noteikt prioritāti senioru problēmu risināšanai, panākot nabadzības likvidēšanu pensionāru vidū.

Pensionāri pie politiķiem vērsās ar aicinājumu Saeimā izveidot Sociālo un darba lietu komisijas Pensiju apakškomisiju regulārai senioru jautājumu izskatīšanai un nepieciešamo izmaiņu sagatavošanai normatīvajos aktos.

LPF uzstādījumos minēta vienādu kritēriju noteikšana palīdzības saņemšanai pensionāriem visās pašvaldībās, kā arī pensiju indeksācijas mehānismu pilnveidošana, lai kompensētu dzīves dārdzības pieaugumu un pensionāru labklājības līmeņa paaugstināšanos.

Tāpat pensionāri partijām un partiju apvienībām lūdz nodrošināt savlaicīgu un visiem pensionāriem pieejamu veselības aprūpi, pensionāra noteiktas platības dzīvokļa vai mājas un zemes atbrīvošanu no nekustamā īpašuma nodokļa, kā arī noteikti pensionāra ar iedzīvotāju nodokli neapliekamo minimumu vismaz minimālās algas līmenī.