15.05.2018 13:28

"Latvijas Pasts" izdod Likteņdārzam veltītu pastmarku

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Latvijas Pasts" izdod Likteņdārzam veltītu pastmarku "Latvijas Pasts"

VAS "Latvijas Pasts" izdevis jaunu pastmarku "Likteņdārzs – tautas dāvana Latvijai", kas veltīta Likteņdārzam, aģentūru LETA informēja "Latvijas Pasta" pārstāve Vineta Danielsone.

Likteņdārza pastmarka izdota 80 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir 61 cents, kas atbilst vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Latvijas teritorijā. Pastmarkas dizainu veidojis Arvils Feldmanis, un tās vizuālajā noformējumā izmantots aerofotogrāfa Gata Baloža fotouzņēmums. Līdz ar pastmarku izdota arī īpaša aploksne 1000 eksemplāru tirāžā, kuras dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.

"Latvijas Pasta" valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns norādīja, ka Likteņdārzam izdotā pastmarka no "Latvijas Pasta" puses ir vēl viens veltījums Latvijas valsts simtgadē. "Uz Latvijas valsts vērtszīmes – pastmarkas – mēs gan nākamajām paaudzēm, gan pasaules sabiedrībai atstājam vēl vienu paliekošu stāstu par Latviju un mūsu cilvēkiem."

Jaunās pastmarkas pirmās dienas zīmogošana plānota piektdien, 2018. gada 18. maijā, Likteņdārzā, Koknesē, no plkst. 10.00 līdz 17.00. Savukārt plkst. 11.00 turpat paredzēta svinīga pastmarkas prezentācija ar "Latvijas Pasta", biedrības "Kokneses fonds" un Kokneses novada domes pārstāvju piedalīšanos.

Projekts "Likteņdārzs" tiek īstenots kopš 2005. gada līdz ar nodibinājuma "Kokneses fonds" izveidošanu. Tā mērķis ir izveidot Koknesē, Krievkalna salā, kultūrvēsturisku piemiņas vietu 20. gadsimtā totalitāro režīmu dēļ cietušajiem un bojā gājušajiem latviešiem, kuru skaits ir ap 600 000. Starptautiskā konkursā 2005.–2006. gadā tika izvēlēts dārza ainaviskais koncepts.

Kā pauž likumprojekta autori, Likteņdārza unikālā vērtība ir vieta, kas rosina un nostiprina kopības un nacionālās piederības sajūtu, kā arī tautas dzīvās atmiņas fiksēšana un nostiprināšana – katrs Likteņdārzā iestādītais koks, atvestais akmens ir ar konkrēta cilvēka, cilvēku grupas stāstu par Latvijas cilvēkiem un vēsturi.

Kā vēstīts, aprīļa nogalē Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja Likteņdārza likumprojektu, kas nepieciešams stabilai un pēctecīgai projekta attīstīšanai. Likumprojektu iesniedzot parlamentā, to parakstīja Zaļo un zemnieku savienības, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, Latvijas Reģionu apvienības, "Vienotības" Saeimas frakciju pārstāvji.

Likumā tiktu noteikts, ka ar projekta īstenošanu saistītie pašvaldībai piederošie zemesgabali bez atlīdzības tiek nodoti valstij kā īpašniekam. Likumprojekts paredz, ka Latvijas valsts īpašumtiesību valdītājs ir Zemkopības ministrija.

Savukārt nākamais filatēlijas izdevums plānots 8. jūnijā, informēja "Latvijas Pasta" pārstāvji.

"Latvijas Pasts" nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. "Latvijas Pasts" ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums.