26.08.2012 12:01

FOTO: Carnikavas Nēģu svētkos cienā ar 400 litriem nēģu zupas

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Runā, ka tieši Gaujas nēģi esot visgaršīgākie,” portālam atzina SIA “Krupis” nēģu cepējs Ainārs Daudziešans. "Runā, ka tieši Gaujas nēģi esot visgaršīgākie,” portālam atzina SIA “Krupis” nēģu cepējs Ainārs Daudziešans. Elīna Kondrāte

Sestdien Carnikavā notika jau vienpadsmitie Nēģu svētki, kuros neizpalika kopīga lielā nēģu zupas katla tukšošana.

"Šoreiz zupas ir vairāk nekā iepriekšējos gadus – 400 litru. Pievienojām 50 kilogramus nēģu, kuri tikai šorīt tika vilkti ārā no murdiem pie Gaujas ieteces jūrā," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Carnikavas novada domes deputāte un sociālā dienesta vadītāja Daiga Landsmane.

Pavāru pienākumus uzņēmās novada domes darbinieki. "Sākām vārīt jau desmitos no rīta, bet sastāvdaļas gatavojām jau iepriekšējā dienā. Kad uzvārījās ūdens, pievienojām burkānus, kartupeļus un visbeidzot – nēģus, zaļumus un sāli," īsi pirms kopīgās katla tukšošanas recepti atklāja D. Landsmane. Ieguldītais darbs nepalika nenovērtēts – gribētāju nobaudīt uz ugunskura gatavoto nēģu zupu bija daudz, tāpēc pie katla izveidojās ļoti gara rinda. Saņemot zupas šķīvi, ikviens bija aicināts ziedot Carnikavas luterāņu baznīcas Siguļos atjaunošanai.

Lielākie kārumnieki bija aicināti piedalīties tradicionālajās nēģu ātrēšanas sacensībās. Katram dalībniekam bija jāapēd trīs nēģi un jāiztukšo puslitrs ūdens. Sacensības noritēja divās kārtās – pirmajā kārtā dalībnieki sacentās četru cilvēku grupās. Savukārt katras grupas labākais piedalījās finālā. Šogad 12 dalībnieku konkurencē uzvarēja Guntis Žigurs, kurš atzina, ka uzvarēt palīdzējis gribasspēks.

Ar tukšu vēderu nepalika arī tie, kas sacensībās nepiedalījās, – tikko uz oglēm ceptus nēģus piedāvāja nobaidīt arī pārstrādes un tirdzniecības uzņēmumi no Carnikavas. "Lomi šogad ir labi. Pašlaik gan Gaujā vēl nav tik daudz nēģu, tāpēc iepērkam arī no ventiņiem un Salacgrīvas. Runā gan, ka tieši Gaujas nēģi esot visgaršīgākie," atzina SIA "Krupis" pārstāvis Ainārs Daudziešans.

"Gaujā jāgaida īstie rietumvēji. Ja bango liels vējš, tad jāuzgaida, kamēr tas nomierinās. Tad kurvīši būs pilni un jāvelk ārā." Pašlaik svaigi nēģi maksā aptuveni septiņus latus kilogramā, pagatavoti – aptuveni 10 latus kilogramā. "Septembrī, kad lomi būs lielāki, cenas kritīsies." A. Daudziešans arī paskaidroja, ka septiņi caurumi nēģa priekšējā daļā ir žaunas. "Pierē ir vēl viens. Saka, ka tā esot nēģu trešā acs, bet, manuprāt, tā ir kā piecpadsmitā žauna."

Svētku ietvaros ikviens varēja piedalīties sportiskās un mākslinieciskās aktivitātēs, doties laivu izbraucienā pa Gauju līdz jūrai, vērot koncertuzvedumu "Tacis taisa traci", izsmieties teātra studijas "Nagla" iestudētajā izrāde "Trīnes grēki", dziedāt līdzi Dailes teātra aktieru muzikālajai apvienībai "Ilga", baudīt Trīs tenoru un Jelgavas Bigbenda koncertu "Amor Hispano" un izdejoties zaļumballē.