14.08.2012 12:15

Ķekavas sakoptākās sētas: no lauku idilles līdz miniatūrai Rundāles pilij

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ekstravagantā Aleju ciematiņa Smilšu ielas 7. nama saimnieks, Ķekavas novada Domes deputāts Pēteris Geks stāsta: ”Būvējot savu privātmāju, ietekmējos no Rundāles pils." Ekstravagantā Aleju ciematiņa Smilšu ielas 7. nama saimnieks, Ķekavas novada Domes deputāts Pēteris Geks stāsta: ”Būvējot savu privātmāju, ietekmējos no Rundāles pils." Vineta Bērziņa

Ķekavas novadā novērtētas konkursam "Ķekavas novada sakoptākā sēta 2012" pieteiktās mājas un lauku sētas. Žūrija viesojās 14 īpašumos.

"Pēc trīs gadu pārtraukuma atkal rīkojām konkursu par sakoptāko sētu, kas ir viena no senākajām Ķekavas tradīcijām," teic vērtēšanas komisijas priekšsēdētāja vietniece Sigita Varika.

"Vēlamies, lai tā kļūst arī par visa novada tradīciju un veicina sakoptas un skaistas vides veidošanos. Šogad pieteicās 14 pretendenti. Mājās, ko redzējām, ir ļoti dažādas. Vienās mājās gruntsgabals, kam apkārt sēta un saimnieki visu sāk no jauna, citur veiksmīgi ir izmantotas reljefa īpatnības. Konkurss ir vērtīgs ar idejām un ierosinājumiem, kas arī apkārtējo māju saimniekus mudina sarosīties – un tā cita pēc citas, arvien skaistākas top novadnieku mājas."

"Kalēji" saplūst ar dabu

"Kalēju" māju saimniece Angelika Bondare atzīstas – konkursā ģimene pieteikusies tāpēc, lai būtu stimuls iztīrīt un sakārtot katru piemājas stūrīti, jo "tīra, sakopta vide palīdz arī pašiem būt enerģētiski sakārtotiem." Ar dēlu Arvi, kuram ir 15 gadi, Angelika vienojusies, ka viņš rūpēsies par zālienu, bet viņa pati gādās par dobēm. "Un, ja, kopjot savu sētu, mums palaimēsies nopelnīt balvu, tad naudas balva būs viņam, bet ekskursijā braukšu es!" smej "Kalēju" saimniece.

Māja celta uz stāvas nogāzes, tāpēc no katras puses izskatās citādāk. "Izmantojām reljefa īpatnību un, ierokoties nogāzē, uzbūvējām pirmo stāvu. Virs tā uzcēlām otro stāvu. Rezultātā, raugoties no nogāzes puses, mūsu mājai ir divi stāvi, bet no ielas puses redzams tikai mājas augšējais stāvs, ko projektējām tādu, lai ēka un tās zaļais tonis harmoniski iekļautos apkārtējā vidē."

"Palejas" kopj visa ģimene

"Paleju" māju saimnieks Uldis Mackevičs stāsta: "Kad mamma atguva sava tēva zemi 90. gados, uz tās bija tikai šķūnis un pļava. Uz vectēva zemes uzcēlām māju, saimniecības ēku, pirtiņu.

Zāliens ap māju ir dabiski veidojies – tā ir pļava, ko regulāri pļaujam. Šajā un citos vīru darbos man piepalīdz dzīvesbiedres dēls Dāvids, bet par puķu dobēm galvenā zinātāja ir mana mamma Sarmīte Marcinkēviča. Viņai, kad vien var, nāk palīgā dzīvesbiedre Daiga un meita Elizabete. Tikai palīdzot cits citam, to visu esam paveikuši."

Iemīlējās Rundāles pilī

Ekstravagantā Aleju ciematiņa Smilšu ielas 7. nama saimnieks, Ķekavas novada Domes deputāts Pēteris Geks stāsta: "Būvējot savu privātmāju, ietekmējos no Rundāles pils. Šī Latvijas arhitektūras pērle man patīk jau kopš agras jaunības."

15 gadu vecumā P. Geks sācis mācības Saulaines lauksaimniecības tehnikumā, un pa brīvdienu vakariem ar puišiem gājis uz ballītēm, ko rīkoja Rundāles pils Baltajā un Zelta zālē. "Pilī vēl nebija veikta restaurācija, bet tas skaistums, kas piemīt šīs celtnes arhitektūrai, mani ir pavadījis visus šos gadus. Tāpēc, būvējot savu māju, man gribējās, lai arī tajā būtu jūtama kaut daļiņa no tās noskaņas, kas valda Rundāles pilī. Labi, ka mums ar sievu Tamāru gaumes sakrīt un, pateicoties viņai, ap māju iekopts skaists dārzs, kura greznākās rotas ir puķu dobe ar strūklaku un tūju aleja."