16.09.2017 12:23

Sēklu bankas – sugu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai

Autors  “Kodols”, pēc Worldwatch.com
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sēklu bankas – sugu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai pixabay.com

Gandrīz visas pārtikas pirmsākums ir sēkla. Pat ja cilvēki ēd gaļu vai citus dzīvnieku izcelsmes produktus, šie dzīvnieki, visticamāk, barojušies ar sienu vai graudiem, kuru aizsākums ir sēkla. Bez sēklām cilvēci piemeklētu bads.

Uz pasaules ir simtiem tūkstošu augu sugu, un ir nepieciešams liels daudzums sēklu, lai apmierinātu cilvēces prasības pēc pārtikas un dzīvei atbilstošas vides. Aplūkosim tuvāk piecas sēklu bankas, kas sniedz savu artavu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā un palīdz pabarot pasauli.


1. Kjū Milēniuma sēklu banka (Kew's Millennium Seed Bank) Veikhērstā, Anglijā

Cik augu sugu jūs zināt? Milēniuma sēklu bankas mērķis ir 2020. gadā uzglabāt 25 procentus pasaulē zināmo augu sugu. Milēniuma sēklu banka atrodas Lielbritānijas Karaliskā botāniskā dārza teritorijā, ko izveidoja karalis Henrijs VII, un tas iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Milēniuma sēklu banka fokusējas uz tādu sēklu saglabāšanu, ko var izmantot pārtikas radīšanai. Šobrīd bankas krājumos ir desmitā daļa visu pasaules augu sēklu. Karaliskajā botāniskajā dārzā sēklas tiek uzglabātas jau kopš 1898. gada, taču oficiāli sēklu banka šeit pastāv 40 gadus.

Pēdējos gados bankā savāktas sēklas no nestabilākajiem pasaules reģioniem, kā arī tiek organizētas izglītojošas programmas, lai pasargātu pasaules apdraudētākās ekosistēmas, piemēram, Kenijā, Botsvānā, Burkinafaso un Namībijā.

2. "Navdanja" (Navdanya) Utarakhandā, Indijā

1987. gadā sēklu banku ar nosaukumu "Navdanja" nodibināja Vandana Šiva, un kopš tā laika viņa ir veltījusi visu savu dzīvi dažādo sēklu saglabāšanai. "Navdanja" ir arī lauksaimniecības pētniecības centrs, kas cenšas aizsargāt mazos vietējos zemniekus un saglabāt augu bioloģisko daudzveidību.

Šī organizācija pārstāv viedokli, ka katram cilvēkam jābūt tiesībām uzglabāt sēklas un dalīties ar tām, līdz ar to savā bankā tā uzglabā tikai tādas sēklas, kas nav patentētas. "Navdanjā" glabājas vairāk nekā 5000 sugu graudaugu sēklas.

3. Svalbāras Globālā sēklu banka (Svalbard Global Seed Vault) Svalbārā, Norvēģijā

Lai saglabātu sēklas ilgstošu laika periodu, nepieciešama ļoti zema gaisa temperatūra un mazs gaisa mitrums. Līdz ar to Svalbāras sēklu banka atrodas ideālā vietā – sniega un ledus klātos kalnos Norvēģijas salā, kas atrodas netālu no Ziemeļpola. Jāpiebilst, ka 2016. gadā, kad Norvēģija piedzīvoja nepieredzēti augstu gaisa temperatūru, Svalbāras sēklu banka applūda, taču sēklas plūdos necieta. Šobrīd ir izveidota drošības sistēma, kas pasargās ēku no plūdiem.

Ēkas būvniecības izmaksas lielā mērā sedza Bila un Melindas Geitsu fonds. Banka ir ļoti ietilpīga, tajā var uzglabāt 4,5 miljonus sēklu paraugu. Šobrīd Svalbārā glabājas 880 tūkstoši augu sugu sēklu no 233 pasaules valstīm. Tiek uzglabātas arī ģenētiski modificēto organismu sēklas, taču tikai pēc rūpīgas pārbaudes un nodrošinot to uzglabāšanu atsevišķi, lai novērstu saskarsmi ar citiem paraugiem.

Lai gan Svalbāras sēklu banku nereti dēvē par "pasaules gala banku", tā ir karognesēja globālo vides problēmu risināšanā un bieži organizē pasākumus, kas veltīti klimata pārmaiņām un pārtikas problēmām pasaulē.

4. Nacionālais ģenētisko resursu centrs (National Center for Genetic Resources), Fortkolinsā, Kolorādo, ASV

ASV Nacionālajā ģenētisko resursu centrā, kas atrodas Kolorādo Valsts Universitātes pārziņā, ir viena no pasaulē lielākajām gēnu bankām. Tā ir unikāla ar to, ka šeit tiek glabātas ne tikai sēklas, bet arī dažāda veida ģenētiskā informācija par augiem, dzīvniekiem, kukaiņiem un mikroorganismiem.

Centra mērķis ir rūpēties, lai sugām raksturīgās ģenētiskās īpašības nemainītos un saglabātos cauri paaudzēm.

5. Nikolaja Vavilova Augkopības institūts Sanktpēterburgā Krievijā

Vavilova Augkopības institūts dibināts 1924. gadā, un kopš tā laika tas izveidojis 12 pētniecības stacijas visā Krievijā. Institūtā kopumā tiek uzglabāti aptuveni 60 tūkstoši augu sugu sēklu paraugu, vēl 250 tūkstoši augu sugu eksemplāru atrodas herbārijos. Institūts specializējas ogu un citu augļu izpētē.

Piemēram, institūta kolekcijā ir aptuveni 1000 zemeņu šķirņu vien. Turklāt lielākā daļa institūta kolekcijā esošo augu sugu neesot atrodama nevienā citā sēklu bankā pasaulē.