02.08.2012 15:11

Labas sirds rezultāts – kaķu kolonija Garkalnes novadā

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Cilvēkiem ir jāpalīdz dzīvniekiem un "Dzīvnieku aizsardzības likumā" ir noteiktas pat soda sankcijas par necilvēcīgu attieksmi pret mūsu četrkājainajiem mīluļiem. Taču, lai neveidotos situācijas, kas atgādina apburto loku bez izejas, jārīkojas mazliet citādi, uzreiz nesteidzoties uz tirgu pēc zivtiņām. Cilvēkiem ir jāpalīdz dzīvniekiem un "Dzīvnieku aizsardzības likumā" ir noteiktas pat soda sankcijas par necilvēcīgu attieksmi pret mūsu četrkājainajiem mīluļiem. Taču, lai neveidotos situācijas, kas atgādina apburto loku bez izejas, jārīkojas mazliet citādi, uzreiz nesteidzoties uz tirgu pēc zivtiņām. arhīvs

Sašutuma pilna portāla Apriņķis.lv redakcijā ieradās Dzintra Jemeļjanova. Satraukuma iemesls bija pamesti klaiņojoši kaķi, ko viņa regulāri manot pieturā "Pagrieziens uz Upesciemu" Garkalnes novadā.

Tieši aiz pieturas, kur aug koku un krūmu puduris, regulāri uzturoties vismaz seši novārguši klaiņojoši kaķi. Nupat tiem piebiedrojušies divi pusaugu kaķīši pilnīgi baltā krāsā. Sirds sāpot, skatoties uz šiem nabaga dzīvniekiem, saka Dzintra.

"Lūdzu, dariet kaut ko, lai šiem kaķiem palīdzētu! " izmisusi kundze. "Cik tie baltie kaķīši būtu skaisti, bet tagad drausmīgi noplukuši – blusaini, utaini, saskrāpēti. Viens kaķītis ir ar īsu spalvu, bet otram gara, kumšķos savēlusies vilna, kas vietām izkritusi. Viņi nav klaiņojoši, jo nebēg no cilvēkiem. Viens man pienāca klāt un pielika purniņu. Šorīt nopirku zivis un aizvedu viņiem, lai pabarotu. Tur satiku sievieti, kura kaķīšiem bija atnesusi vistas fileju. Arī viņa bija sašutusi par šo skatu. Bet meitenīte, kura pieturā sēdēja uz soliņa, teica, ka kaķi it kā esot no privātmājas, kas atrodas turpat pie pieturas. Tā kā pie šīs mājas sētas ir plāksne ar uzrakstu "Nikns suns!", iekšā neuzdrošinājos iet."

Mazliet atvilkusi elpu sieviete turpina stāstu: "Cik esmu varējusi, esmu palīdzējusi pamestiem un klaiņojošiem dzīvniekiem – ņēmusi viņus pie sevis mājās, pabarojusi, sakopusi, pat atblusojusi, attārpojusi un saārstējusi, jo pēc profesijas esmu medmāsa. Pateicoties sludinājumiem "Rīgas Apriņķa Avīzē", man ir izdevies atrast saimniekus 80 kaķiem un sešiem suņiem. Bet nu esmu pensijā, dzīvoju 5. stāvā Rīgas centrā un to vairs nespēju. Ja saimnieki par saviem dzīvniekiem nerūpējas, viņi ir pelnījuši sodu par tik necilvēcīgu attieksmi, jo, pamesti savvaļā, mājdzīvnieki neprot par sevi rūpēties!"

Sazinājāmies ar Garkalnes novada pašvaldības policiju. Vecākais inspektors Intars Kukulis norādīja, ka līdz šim neviena sūdzība par klaiņojošiem dzīvniekiem šajā vietā nav saņemta un solīja doties uz notikuma vietu. Pēc stundas ar Intaru Kukuli sazinājāmies vēlreiz. Viņš bija apskatījis norādīto pieturu, redzējis sešus kaķus, starp kuriem bijuši arī abi baltie, aprunājies ar tuvējās privātmājas saimnieku.

"Mājas saimniekiem, kuri dzīvo netālu no pieturas, pieder divi kaķi, par kuriem viņi rūpējas. Taču saimniecei ir tik laba sirds, ka viņa pabaro arī visus citus kaķīšus, kas pieklīst. Var saprast viņas cilvēcīgo attieksmi, bet kaķi ir pieraduši, ka šajā vietā var dabūt ēdienu un tāpēc tur arī regulāri parādās. Cilvēki, kuri iet garām šai pieturai un kuriem ir tikpat laba sirds, pukojas uz privātmājas saimniekiem, par pēdējo naudiņu pērk zivis, vistas fileju un neaizdomājas, ka arī paši aktīvi pabalsta kaķu kolonijas veidošanos."

Cilvēkiem ir jāpalīdz dzīvniekiem un "Dzīvnieku aizsardzības likumā" ir noteiktas pat soda sankcijas par necilvēcīgu attieksmi pret mūsu četrkājainajiem mīluļiem. Taču, lai neveidotos situācijas, kas atgādina apburto loku bez izejas, jārīkojas mazliet citādi, uzreiz nesteidzoties uz tirgu pēc zivtiņām.

Redzot klaiņojošus, noklīdušus, slimus dzīvniekus, kā arī zinot, ka saimnieki vai citi cilvēki slikti izturas pret dzīvniekiem, pienācīgi nebaro un nekopj viņus, ir jāzvana uz pašvaldības policiju. Garkalnes novada iedzīvotājus lūdz zvanīt pa tālruni: 67998590 (darba dienās no pulksten 9 līdz 17). Katrai pašvaldībai ir vienošanās ar kādu no veterinārajām iestādēm, kas šādos gadījumos nāk palīgā. "Mēs sazināmies ar Juglas dzīvnieku patversmi "Labās mājas," paskaidro Intars Kukulis. No patversmes pēc klaidoņiem ierodas apmācīti dzīvnieku ķērāji.