02.08.2017 07:43

Pētījums: Laimīgāki tie, kas nopērk sev brīvo laiku

Autors  “Kodols”, pēc “Science Daily”
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pētījums: Laimīgāki tie, kas nopērk sev brīvo laiku pixabay.com

Pētījumā, ko vadīja pārstāvji no Britu Kolumbijas Universitātes un Hārvarda Biznesa skolas, atklāts, ka cilvēki, kas nopērk sev brīvo laiku, ir laimīgāki nekā tie, kas to nedara. "Cilvēki, kas noalgo mājas uzkopējas vai samaksā kaimiņu puikam, lai nopļauj viņu mauriņu, reizēm jūtas tā, it kā viņi slinkotu," stāsta pētījuma vadītājs Hārvarda Biznesa skolas profesors Ešlijs Vilanss.

"Taču pētījuma rezultāti parāda, ka ieguvumi no brīvā laika nopirkšanas cilvēkiem ir tikpat lieli kā tad, ja viņiem būtu vairāk naudas."

Pētījumā tika aptaujāti vairāk nekā 6000 cilvēki ASV, Dānijā, Kanādā un Nīderlandē. Respondentiem vaicāja, vai un cik daudz naudas viņi mēnesī tērē brīvā laika pirkšanai. Tāpat viņiem tika lūgts izvērtēt savu apmierinātību ar dzīvi un atbildēt uz jautājumiem par laika menedžmentu.

Respondenti, kas tērēja vairāk naudas, lai nopirktu sev brīvo laiku, bija vairāk apmierināti ar dzīvi. Turklāt šis efekts saglabājās neatkarīgi no atbildētāju ienākumu līmeņa.

"Ieguvumus izjūt ne tikai bagātie," saka psiholoģijas profesore un viena no pētījuma autorēm Elizabete Danna. "Sākumā domājām, ka pozitīvu efektu izjūt tikai tie cilvēki, kuriem ir gana lieli ienākumi, taču sev par pārsteigumu atklājām, ka tas saglabājās neatkarīgi no ienākumu līmeņa."

Lai pārliecinātos, vai laika nopirkšana tiešām rada laimes izjūtu, pētījumā tika iekļauta arī praktiskā daļa. Proti, 60 cilvēkiem tika lūgts iztērēt 40 dolārus, lai ietaupītu laiku vienā nedēļas nogalē, un 40 dolārus par kādu materiālu pirkumu otrā nedēļas nogalē. Rezultāti parādīja, ka cilvēki jutās laimīgāki, kad iztērēja naudu, lai ietaupītu laiku, nevis nopērkot kādu lietu.

Lai gan laika taupīšanas pirkumiem ir pozitīva ietekme uz pircēju labsajūtu, pētījuma autori bija pārsteigti, cik maz cilvēku izmanto šo iespēju ikdienas dzīvē. Pat gandrīz puse no 850 aptaujātajiem miljonāriem atklāja, ka neizmanto papildspēkus, kas viņu vietā padarītu darbus, kas viņiem pašiem nepatīk. Arī aptaujā no 98 strādājošiem cilvēkiem, kuriem tika vaicāts, kā viņi tērētu naudu, ja kāds viņiem uzdāvinātu 40 dolārus, tikai divi procenti izvēlētos tos tērēt, lai nopirktu sev laiku.

"Lai gan, nopērkot brīvu laiku, cilvēki sevi krietni atslogotu un palielinātu savu labsajūtu, šo iespēju izmanto ļoti maz cilvēku, pat ja viņi to var atļauties," saka E. Danna. "Daudzi pētījumi ir pierādījuši, ka cilvēki jūtas laimīgāki, kad sagādā sev kādu patīkamu piedzīvojumu. Taču, pamatojoties uz mūsu pētījuma rezultātiem, iesakām cilvēkiem samaksāt naudu, lai atbrīvotu sevi no nepatīkamiem pienākumiem."