19.04.2017 13:44

FOTO: Zemessardzes bataljonam Stopiņos jauns komandieris

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Zemessardzes bataljonam Stopiņos jauns komandieris Einārs Binders

Pirmā darbdiena pēc Lieldienām Zemessardzes 2. brigādes 19. nodrošinājuma bataljona vēsturē tiks ierakstīta kā komandiera maiņas diena. Otrdien svinīgā ceremonijā pulkvežleitnanta Intara Kušnera vietā stājās majors Juris Čudo.

Zemessardzes 19. Nodrošinājuma bataljona komandiera maiņas ceremonijā Stopiņu novadā piedalījās Zemessardzes štāba priekšnieks pulkvežleitnants Ervīns Kopeika, Zemessardzes 2. brigādes komandieris pulkvežleitnants Mareks Ozoliņš, kā arī Zemessardzes bataljonu komandieri. Par godu komandiera maiņai ierindā stāvēja arī Zemessardzes veterāni, kuri ar bataljonu ir saistīti vēl kopš tā pirmā komandiera majora Roberta Millera laikiem.

Majors J. Čudo pēc kārtas ir jau septītais Zemessardzes 19. bataljona komandieris. Viņš beidzis Nacionālās aizsardzības akadēmiju un pēc tās absolvēšanas kā rotas komandiera vietnieks dienējis Zemessardzes 21. kājnieku bataljonā Limbažos. No 2004. gada J.Čudo dienējis Sauszemes spēkos, pēc tam vairākus gadus Nodrošinājuma pavēlniecībā, bet no 2016. gada dienestu turpināja Aizsardzības ministrijā. Majors J.Čudo piedalījies arī starptautiskajās operācijās Afganistānā, kā arī bijis kontingenta komandieris.

Zemessardzes 19. bataljona pirmais komandieris no tā dibināšanas brīža 1991. gada augustā līdz 2002. gada sākumam bija jau par Zemessardzes leģendu kļuvušais majors Roberts Millers, taču vēlāk šeit kā bataljona komandieris divus gadus dienējis arī E. Kopeika. Sveicot J. Čudo jaunajā amatā, viņš ar lepnumu atgādināja šo faktu un uzsvēra, ka līdz šim 19. bataljona komandieriem nākamā dienesta vieta bijusi Aizsardzības ministrija, bet J. Čudo tieši otrādi – bataljonā ieradies gan ar darba pieredzi Zemessardzē, gan ministrijā.

Visi sveicēji – gan E. Kopeika, gan M. Ozoliņš – jaunajam bataljona komandierim novēlēja, lai viņam nekad nepietrūktu jaunu izaicinājumu, bet līdzšinējais bataljona komandieris pulkvežleitnants I. Kušners, kurš dienestu turpinās Aizsardzības ministrijā un nodarbosies ar iepirkumu jautājumiem, atgādināja, ka viens nav karotājs un visu nosaka sekmīgs komandas darbs – profesionālo karavīru prasme sadarboties ar zemessargiem. Atstājot amatu, bijušie kolēģi I. Kušneram uzdāvināja simbolisku dēlīti ar bataljona emblēmu, bet viņš savam pēctecim – sapiera lāpstiņu, tā uzsvērdams, ka jebkurā amatā "vajag rakt."

Zemessardzes 19. nodrošinājuma bataljonā darbojas zemessargi no Salaspils, Stopiņu, Ropažu, Garkalnes, Inčukalna, Carnikavas, Saulkrastu, Siguldas, Mālpils, Ādažu, Sējas un Krimuldas novada, kā arī no Rīgas.

Savukārt bataljona karogs, pie kura zvērēja jaunais komandieris, ir iesvētīts 1998. gada 14. novembrī Siguldā. Karoga idejas autors ir toreizējais bataljona komandieris Roberts Millers, bet to uzšuva ievērojamā karogu meistare no Saulkrastiem Ausma Apša.

Sākot dienestu Zemessardzes 19. nodrošinājuma bataljonā J. Čudo zvērēja, sakot: "Komandiera amatu pieņemot, zem šī karoga esmu gatavas stāvēt un mirt par Latviju."


Intervija ar majoru Juri Čudo sekos.