18.07.2012 14:37

Olaines bērni gatavo stilīgas lietiņas, apgūstot modernas mākslas tehnikas

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. www.foto.delfi.lv

Olaines novada pašvaldības divreiz gadā rīkotajā jauniešu ideju konkursā atzinību un finansējumu ideju realizēšanai šīs vasaras laikā saņēmuši vienpadsmit iesniegto projektu autori.

 

Tā Kristīnes Zemītes projekts "Māksla ikdienā un svētkos" ļoti paticis bērniem, un to atzinīgi novērtēja arī vecāki. Kristīne piedalījās jauniešu ideju konkursā ar projektu "Māksla ikdienā un svētkos". Viņa stāsta vairāk par savu ieceri: "Studēju Daugavpils Universitātes Mūzikas un mākslas fakultātē un vēlos kļūt par vizuālās mākslas skolotāju. Studiju laikā esmu apguvusi dažādas mākslas tehnikas, un man radās doma tās iemācīt arī bērniem, lai vasaras brīvlaikā, kad ārā līst, viņiem istabā nebūtu garlaicīgi."

Par pašvaldības piešķirtajiem 248 latiem Kristīne kopā ar projekta vadītāju – Olaines Vēstures un mākslas muzeja pedagoģi Ilzi Zemīti – Rīgas mākslinieku piederumu veikalos iegādājās nepieciešamos materiālus, lai bērniem vecumā no 8 līdz 14 gadiem divas nedēļas būtu ar ko strādāt radošajās darbnīcās.

"Mācot katru jaunu tehniku, vēlējos, lai bērni to pielieto, izgatavojot kaut ko skaistu un noderīgu," stāsta Kristīne. "Apgūstot dekupāžas iemaņas, mazie dekorēja kokvilnas auduma iepirkumu maisiņus, ko turpmāk lietot plastmasas maisiņu vietā, lai samazinātu vides piesārņojumu un ietaupītu santīmus, ko tie maksā. Bērni saņēma no auduma šūtus maisiņus ar rokturiem. Viņu uzdevums bija tos izrotāt ar ziedu, dzīvnieku un citiem motīviem, ko vajadzēja izgriezt no salvetēm un piestiprināt, izmantojot dekupāžas tehniku. Pēc nodarbības katrs bērns devās mājās ar savu maisiņu, ko uzreiz varēja pazīt starp citiem. Vasarā tas noderēs, lai saliktu iepirkumus vai pludmalei nepieciešamās lietas, bet skolas laikā – sporta tērpu."

Uz filcēšanas darbnīcu bērni nāca, līdzi ņemot apģērbu, kurā izplīsis caurums. Vecmāmiņas cauras drēbes labo ar lāpāmo adatu un diegu, bet mazmeitiņas iemācījās pielietot modernāku paņēmienu – filcēšanu, uzlikto ielāpu papildinot ar filcētiem aplīšiem, puķītēm, taurenīšiem, turklāt defektu var ne tikai notušēt, bet arī pārvērst efektā.

Kas ir sāls varavīksne, zina tikai retais, savukārt Olaines bērni, kuri piedalījās Kristīnes radošajā darbnīcā, tagad visi zinās: ja sāli uzber uz galda un parīvē ar krāsainajiem krītiņiem, tas iekrāsojas. Ja stikla burciņā citu virs citas uzber krāsaina sāls kārtas, iegūst sāls varavīksni. Izmantojot šo paņēmienu, interesantus stikla traukus var pārvērst izteiksmīgos telpu dekoros.

Kustīgo rotaļlietu darbnīcā bērni, izmantojot gatavas piegrieztnes, izgatavoja mantiņas, ko var piestiprināt pie atslēgu piekariņiem un skolas somām. Bet pērļošanas darbnīcā, saverot uz stieplītēm dažādu krāsu un lieluma pērlītes, katrs pagatavoja rokassprādzi.

Redzot skaistās, pašu rokām veidotās lietas, ar kādām bērni ik dienu atgriežas no radošajām darbnīcām, patīkami iepriecināti bija arī vecāki.

"Jauniešiem ir daudz labu ideju. Ja pieaugušie tās atbalsta ar finansēm, idejas materializējas," atzīst Olaines Vēstures un Mākslas muzeja direktore Ārija Spuņģe un muzeja pedagoģe Ilze Zemīte. "Tāpēc arī muzejs atbalsta novada pašvaldības rīkoto jauniešu projektu konkursu un uzņemas projektu vadību, lai Olaines jaunieši savas idejas var realizēt tūlīt un tagad."