23.02.2017 12:43

Uz Latviju no Grieķijas trešdien pārvietotas piecas sīriešu ģimenes

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Uz Latviju no Grieķijas trešdien pārvietotas piecas sīriešu ģimenes arhīvs

Eiropas Savienības (ES) pārvietošanas programmā trešdien, 22. februārī, uz Latviju no Grieķijas pārvietoti 19 patvēruma meklētāji no Sīrijas, tai skaitā deviņi nepilngadīgi bērni. Patlaban ģimenes atrodas Patvēruma meklētāju centrā "Mucenieki".

Starp pārvietotajām personām ir tādu profesiju pārstāvji kā maiznieks, bārddzinis, šuvējs, automehāniķis un celtnieks. Personas savos pieteikumos ir norādījušas arābu, angļu, turku un grieķu valodas zināšanas, informē Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP).

ES pārvietošanas programmā Latvija 2015. gadā solidāri ar citām ES dalībvalstīm ir apņēmusies divu gadu laikā pārvietot 531 personu – 295 no Grieķijas, 186 no Itālijas un 50 no Turcijas bēgļu nometnēm. Latvija ES pārvietošanas programmā uzņēmusi 226 personas. No pārvietotajiem ārvalstniekiem desmit personām piešķirts bēgļa statuss, bet 147 cilvēkiem – alternatīvais statuss.

PMLP iepriekš skaidroja, ka pārvietošanas procesa temps ir atkarīgs arī no tā, kāda kapacitāte pārvietošanas procesa nodrošināšanā un sadarbības modeļa ieviešanā ir attiecīgajā valstī, no kuras personas tiek atvestas.

Šogad Patvēruma meklētāju uzņemšanas centrā "Mucenieki" varēs intensīvāk uzņemt personas, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, – to nodrošinās papildu izmitināšanas iespējas pārbūvētajā nekustamā īpašuma "Bundulīši" korpusā, norādīja PMLP.

Pēc nogādāšanas Latvijā PMLP ir jālemj, vai piešķirt patvērumu – bēgļa vai alternatīvo statusu. Likums paredz, ka bēgļa statusu piešķir bez noteikta termiņa, bet alternatīvo – uz gadu. Ja joprojām pastāv atbilstoši apstākļi, tad alternatīvo statusu ir iespējams pagarināt.

Tāpat Latvijā regulāri, visbiežāk nelikumīgi, caur ''zaļo'' robežu nokļūst ārvalstnieki, no kuriem daļa pēc aizturēšanas lūdz patvēruma statusu Latvijā.