21.02.2017 10:22

BTA: Latvijas ceļotājus eksotiskajās valstīs mēdz sakost pērtiķi, čūskas un citi dzīvnieki

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
BTA: Latvijas ceļotājus eksotiskajās valstīs mēdz sakost pērtiķi, čūskas un citi dzīvnieki pixabay.com

Uzlabojoties vispārējai ekonomiskajai situācijai, arvien biežāk ziemas mēnešos ceļotāji no Latvijas izvēlas doties uz dažādiem tāliem un eksotiskiem galamērķiem. Tikpat eksotiski kā galamērķi mēdz būt arī negadījumi, kas piemeklē ceļotājus, liecina apdrošināšanas akciju sabiedrības "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) dati.

Latvijas iedzīvotājus dienvidu valstīs sakož pērtiķi, čūskas un citi dzīvnieki, kā arī sadzeļ medūzas, apdedzina saule un piemeklē dažādas traumas. Tomēr absolūtais vairākums – 64 % – ceļojumu apdrošināšanas atlīdzību gadījumu ziemas periodā saistīti ar vīrusu un infekcijas saslimšanām, liecina BTA dati.

Pērn pērtiķi sakoduši BTA klientus gan Taizemē, gan Indonēzijā, gan Malaizijā, kā rezultātā cietušajiem sniegta medicīniskā palīdzība un vakcinācija pret trakumsērgu. Tāpat ceļotājus mēdz sakost arī citi dzīvnieki, piemēram, Amerikas Savienotajās valstīs BTA klientu sakodis bebrs, Turcijā sievieti savainojusi ķirzaka un ir bijuši vairāki gadījumi, kad ceļotājus nācies ārstēt no čūsku kodumiem.

Savukārt, atpūšoties pie ūdens subtropu klimata joslā, cilvēkiem jāuzmanās no medūzām un jūras ežiem, kas ik gadu rada traumas un smagus apdegumus vairākiem atpūtniekiem, skaidro "BTA" Sabiedrisko attiecību vadītāja Agnese Grīnberga.

BTA dati par pērnā un šī gada ziemas sezonām liecina, ka visbiežāk ceļotājus no Latvijas dažādas likstas un veselības problēmas piemeklējušas Ēģiptē (24 %), Taizemē (17 %) un Spānijā (13 %). Salīdzinoši bieži ar nebūšanām nācies saskarties arī ceļotājiem, kuri atrodās Vācijā, ASV un Austrijā.

"Plānojot ceļojumu, īpaši uz eksotiskām valstīm, aicinām rūpīgi iepazīties ar pieejamo informāciju par galamērķi, turienes klimatu, vidi un potenciālajiem riskiem. Turklāt ir ļoti svarīgi arī polisi iegādāties savlaicīgi – vismaz piecas dienas pirms ceļojuma sākuma – lai pasargātu sevi no riskiem, kas varētu rasties, ja neparedzētu apstākļu dēļ plānotais ceļojums būtu jāatceļ, kas, ņemot vērā pašreizējo drošības situāciju pasaulē, ir ļoti aktuāli," uzsver "BTA" Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore Iveta Rijniece.

Arī apceļojot kaimiņvalstis, BTA klienti nav bijuši pasargāti no traumām un saslimšanām. Kāds vīrietis, piemēram, pastaigājoties pa aizsalušo Pērnavas līci, ielūzis ledū un iekritis ūdenī, tāpēc bijusi nepieciešama glābēju palīdzība. Diemžēl arī ārvalstu viesus Latvijā dažādas slimības un traumas nav saudzējušas. Lielākoties ceļotāji Latvijā guvuši dažādas traumas sadzīves apstākļos, bet kādu ceļotāju kāpu zonā sakodusi arī čūska, stāsta A. Grīnberga.

"Ziemas periodā cilvēki ar mazāku pieejamo budžetu ceļojumam izvēlas doties uz kūrortiem Ēģiptē un Kanāriju salās, bet arvien pieaug to tūristu skaits, kuri par savu atpūtas vietu izvēlas Dienvidāziju, piemēram, Taizemi, Vjetnamu un Indonēziju, Karību salu reģionu, apmeklējot Kubu, Meksiku un Dominikānu, un arvien biežāk ceļotāji dodas uz Arābu Emirātiem un Maldīvu salām, tādēļ nav arī brīnums, ka daudzi negadījumi notiek tieši dienvidu valstīs," norāda tūrisma aģentūras "Begonija" direktors Genādijs Gondelmans.

Pērnā un šī gada ziemas sezonās no ceļotājiem BTA visbiežāk, 64 % gadījumu, saņem atlīdzību pieteikumus par medicīniskiem izdevumiem – dažādām saslimšanām, traumām un ar to saistītu ārstēšanos.

No visiem gadījumiem, kad cilvēkiem ziemas mēnešos ceļojumu laikā bijusi nepieciešama medicīniskā palīdzība, 60 % gadījumu cilvēkiem bijušas dažādas saslimšanas, 25 % gadījumu – dažādas neuzmanības vai citu iemeslu dēļ gūtas traumas, bet 12 % gadījumu traumas bijušas saistītas ar negadījumiem uz kalna, slēpojot vai nodarbojoties ar snovbordu. Šoziem vidējā BTA izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība par vienu saslimšanas gadījumu ārvalstīs ir gandrīz 400 eiro, vēsta A. Grīnberga.

Pēc saņemto atlīdzību pieteikuma skaita otrajā vietā – 20 % no visiem BTA saņemtajiem ceļojumu apdrošināšanas atlīdzību pieteikumiem – ierindojas ceļotāju problēmas ar bagāžu, trešajā vietā – atlīdzību pieteikumi par lidojumu aizkavēšanos vai atcelšanu (8 %) un tad seko pieteikumi par neatliekamajiem zobārstniecības pakalpojumiem (6 %), skaidro "BTA" pārstāve.